Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zajicek8

28. 10. 2008 10:15
Tak nějak

Kdysi mi politickou ekonomii přednášela zapálená a věřící komunistka. Vám asi též. My o názorech této paní pochybovali už tehdy, ale Vy jste její pravověrný apoštol.

0 0
možnosti

František Stočes

28. 10. 2008 11:18
Re: Tak nějak

Pravověrní komunisté alias bolševici trvali a i dnes trvají na zestátnění ekonomiky, popř. její veřejnoprávní formě. V jejich koncepci nemohou fungovat principy jako profit-sharing a gain-sharing, protože zestátňují rovněž zisk. viz např. na:

http://www.manpowerprofessional.cz/uploads/efektivita-odmenovani.pdf

0 0
možnosti

Kolumbo

5. 10. 2008 14:53
Milý pane,

ESOP nezachrání podniky, protože zaměstnanci zainteresovaní na zisku jsou produktivnější /mohlo by se řešit prémiemi/. On je zachrání, protože coby spoluvlastníci mají mnohem nižší nároky! Když zprivatizujete Crystalex nebo českou textilku zaměstnancům, tak budou makat za míň aby se udrželi na trhu. A manažerům, pracovníkům marketingu a obchodníkům budou muset platit stejně jako jiné firmy, jinak jim odejdou. A družstva? Kdykoliv se objeví nějaká efektivnější forma, po čase převládne. Drižstevnictví je známé už několik století a pořád nic... Asi to nebude to pravé ořechové. V ČR vzniklo po převratě dost nových firem, ale nevím o žádné úspěšné, která by fungovala na družstevním principu...

0 0
možnosti

František Stočes

5. 10. 2008 15:18
Re: Milý pane,

Že spoluvlastníci mají nižší nároky je jistě také faktem - vedle oněch již zmíněných (snížení nákladu - Baťa, vyšší výkon atp. Pokud jde o družstevnictví, zkuste třeba

Je družstevnictví přežitek?

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4717

Solidární ekonomika

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4710

0 0
možnosti

haloradio

5. 10. 2008 14:32
milan

Jakým právem tedy ministři prodávají národní bohatství a další bonitní aktiva, Mají je pouze spravovat, ne?

0 0
možnosti

Kolumbo

5. 10. 2008 14:55
Re: milan

Vidíte, haloradio, nejde o národní aktiva, konečně jejich prodej se části národa může jevit jako zajímavý, proč by je tedy neměli prodávat? Daleko lepší recept je privatizace / jako byla kupónová /. Vy si se svým podílem dělejte, co chcete a ostatním do jejich počínání nežvaňte.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

5. 10. 2008 12:39
hraní s pojmy

Základem stabilního rozvoje bylo vždy právo na majetek a jeho ochranu. Jakkékoliv narušení tohoto základního principu vede ke krveprolití a ekonomickému zaostávání. Problémy současné společnosti vyplývají právě z toho, že je socialistická. Tedy z toho, že poskytuje možnost žít a množit se lidem, kteří toho bez cizí pomoci nejsou schopni. Přibývající počet lidí, kteří vyžadují, aby se o ně někdo staral vede zákonitě k zaostávání.

0 0
možnosti

František Stočes

5. 10. 2008 14:12
Re: hraní s pojmy

Život je změna, přeněji řečeno vývoj; ve směru vyšší humanity, spravedlnosti lidské svobody apod. Pohrajme si spíše s fakty: Před pár stovkami let by si po vaší svatbě jako první s Vaší novomanželkou užil váš feudál. Před pár stovkami let byste - coby černoch - Americe makal jako otrok. Nu a dnes je již s nejvyšší pravděpodobností anachronismem kapitalismus...

0 0
možnosti

franta_straka_unban

5. 10. 2008 12:22
kapitalismus

to co zde máme není žádný svobodý tržní systém ale obyčejný paskvil jakýsi komunismus naruby právě tiká jeho poslední hodinka co bude následovat nikdo neví ale nechejme se překvapit já jsem optimista:-)R^

0 0
možnosti

Dimitar Toškov

5. 10. 2008 12:00
Z článku...

...jsem nepochopil, oč přesně autorovi jde. Kapitalismus zajisté věčný není, podobně jako nebyl věčný otrokářský a feudální systém. Kdy kapitalismus zanikne, neví nikdo, ale zcela určitě to nebude zítra. Také si nemyslím, že bude kapitalismus nahrazen socialismem, o komunismu ani nemluvě.:-)

0 0
možnosti

František Stočes

5. 10. 2008 14:05
Re: Z článku...

Pokusím se citovat z textu: 1) "ESOP ony bankrotující podniky skutečně zachránil a zaměstnanecké akcionářství se tak ukázalo produktivnější než klasický kapitalismus! Prosté vysvětlení tohoto epochálního faktu podá každý personalista: pracovnícifinančně zainteresovaní na zisku podniku podávají vyšší výkon (tedy vyšší výkonnost, nehledě  - viz Baťa na snížení nákladů) 2) "Je mimo jakoukoli pochybnost, že... ekonomický subjekt, fungující na principu výrobního družstva... tvoří představitelně nejspravedlivější formu podnikání." (tedy etický aspekt). 3) "Klasický kapitalismus se již nejspíše přežil do fáze vysoce riskantního anachrinismu: zatímco byl žádoucí a nenahraditelný v éře... parního stroje i vrtulových letadel a klasických výbušnin, pak v epoše jaderné i dalších technologiíí s globálními účinky a v éře zbraní hromadného ničení, připadá kapitalismus... jakosmrtelně nebezpečný zombie." (Tedy rostoucí a stále méně přijatelná rizika z přirozené agresivity kapitalismu i konzumní spol.

0 0
možnosti

EddieCz

5. 10. 2008 11:39
Zkusenost,

kdysi jsem pracoval u podnikatele, ktery firmu vypiplal z niceho a neskutecne drel.

I kdyz jsem mel k nemu 1000 vyhrad, hanba by me fackovala kdybych mel chtit nejaky podil na zisku. On mel napad, on mel odvahu a proto mu to nalezi cele.

0 0
možnosti

František Stočes

5. 10. 2008 14:19
Re: Zkusenost,

Předpokládám, že všem zaměstnancům platil nadstandardí platy, neboť nejspíše i oni museli podávat nadstandardí výkony. Jinak by se ale vůbec nemělo mluvit do podnikání rodinným firmám, podnikajícím společníkům (ne pseudospolečníkům)

0 0
možnosti

haloradio

5. 10. 2008 11:37
důvěra a nedůvěra

Zaměstnanecké vlastnictví samo o sobě stačit asi nebude. Je třeba také změnit monetární politiku. Proč? Stále více důvěřuji ekonomům, kteří současnou krizi předpovídali, a stál více nedůvěřuji ekonomům, kteří stále tvrdili, že je vše v pořádku a nyní tvrdí, že vše bude v pořádku, stačí jen okrást daňové poplatníky. ZDE:

http://rokytka.blog.idnes.cz/c/31737/Financni-system-Podvody-lzi-a-nasili.html

http://rokytka.blog.idnes.cz/c/33632/Stat-ma-podvodniky-chytat-a-trestat-nikoliv-licencovat.html

http://rokytka.blog.idnes.cz/c/29470/Ameriku-desi-prichod-druhe-Velke-deprese.html

http://rokytka.blog.idnes.cz/c/31416/Komu-patri-FED.html

0 0
možnosti

Linde CZ

5. 10. 2008 11:28
Uf, nemel jsem to silu docist...

...autor se neskutecne placa v Marxovo vnimani ekonomiky zuzene na kapital. Myslim ze kdyby se dostal k terminu trzni ekonomika (pripadne k terminu demokracie, kdyz bude hloubat nad politickym systemem), drtiva vetsina problemu, ktere ma a v clanku ventiluje, okamzite zanikne.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

5. 10. 2008 11:35
Re: Uf, nemel jsem to silu docist...

Tak to pozor. U takovýchto lidí právě narazíte! Že by měl mít člověk svobodu v tom, jak bude nakládat se svým životem a se svými statky? Jste blázen? Rada "osvícených" ví nejlépe, co nám udělá dobře a taky se postará o to, abychom to všichni beze zbytku "pochopili". Kapitalismus je hnusná zombie. To laskavě koukejte zapamatovat!;-)

0 0
možnosti

editi

5. 10. 2008 11:26
Todd Berrtuzzi je

prostě vylízané pako. Co víc k tomu dodat.;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Kolumbo

5. 10. 2008 15:08
Re: Todd Berrtuzzi je

Vás nejspíš nikdo vylízat nechce, co ? ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik