Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hafusak2

15. 3. 2012 5:22
To, že družstva jsou u nás už od r. 1870 ví málokdo.

To, že jejich největším propagátorem byl šéf agrárníků A. Švehla také. Dnes jak někdo slyší slovo "družstvo", tak začne ječet: "kolchóóóóóóz", aniž by pořádně věděl o co jde. Přitom kolik toho postavila stavební družstva byla hromada. No, ale to by byl moc dlouhý článek. Já jsem pro družstva.

0 0
možnosti

pavel 99

15. 3. 2012 6:43
Re: To, že družstva jsou u nás už od r. 1870 ví málokdo.

myslím že nikdo Vám (klidně i s autorem dohromady) nebrání družstvo založit. Tak v čem máte problém?:-/

0 0
možnosti

wiki5.5

15. 3. 2012 4:01
jak uz jsem rekl driv

chudak kocka

0 0
možnosti

petrph

14. 3. 2012 22:59
tady jste nějak zapomněl

zmínit slávu družstevních záložen v 90,letech. Prostě, někde to funguje a někde ne .teď ještě vědět proč..

0 0
možnosti

František Stočes

15. 3. 2012 9:40
Re: tady jste nějak zapomněl

Kampeličky krachovaly i před 1. světovou válkou i za 1. republiky. Je to tak trochu tím, že se nejedná fakticky o družstvo (platí, že každý, kdo se na práci družstva podílí, je družstevníkem se stejným podílem na zisku, na majetku a na rozhodování). Tady vložíte nějaký obnos a čekáte, že vám ho vedení zhodnotí. Kampeličky jsou fakticky akciovkou a mají tudíž podobné výhody (můžete odvolat vedení) i nevýhody (ti bohatší pravidelně požírají ty chudší). A to, že dnes krachují privátní banky jak na běžícím páse vám nevadí?

0 0
možnosti

Stará kára

14. 3. 2012 22:22
Co jste chtěl říci

V ČR je přes dvě stovky výrobních družstev (bez výrobních družstev invalidů). Jsou to družstva, která žádný podnik socialisticky nezabavila, ale jejichž členové přinesli potřebný vklad. To jsou skutečná družstva.  Jistě zaměstnávají i nedružstevníky (představte si, že to hnusné vykořisťování dělali družstevníci i v socialistickém Československu). On každý, kdo vloží majetek má zájem na tom ho zmnožit. A tomu, kdo je zaměstnancem je jedno, u koho je zaměstnán. Zajímá jej jen mzda.

  O počtu družstev zemědělských škoda mluvit (cca 550).  Připočtěte 60 spotřebních družstev (s obrovskou škálou prodejen).

   Takže: oč vám běží? O opětovné rozkradení podniků, tentokrát nikoliv zestátněním, ale "združstevněním"?  Jinak jem vašemu blogu nerozuměl.

4 0
možnosti

František Stočes

15. 3. 2012 9:27
Re: Co jste chtěl říci

Prosazováním etických hodnot, jako sociální zodpovědnost a zájem o ostatní, by se pak měla posilovat solidarita (projevující se mj. sbližováním maximální a minimální mzdy v družstvu) a spolupráce mezi družstevníky i mezi družstvy a také zájem a péče o pracovníky a jejich rodiny, o komunitu i o region.

Zmíněné družstevní principy hrají významnou roli při rozlišení družstva a pseudodružstva. Mohou totiž existovat obchodní společnosti mající statut družstva, ale chovající se fakticky jako komanditní společnosti a také naopak. A právě této dvojznačnosti bylo po Sametové revoluci využito na důmyslnou destrukci českého družstevnictví a mezi významné důvody této akce patřil i motiv ideologický

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS