Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

František Stočes

12. 12. 2010 11:46
Pokud jde o marři lékáren (1)

Základem pro výpočet obchodní přirážky je cena výrobce. K té se připočítává obchodní marže v maximální výši 32%. O tuto marži se však dělí lékárna s distributorem a pak se k této částce připočítá DPH. Teprve výsledný součet je cenou, za kterou léčivý přípravek kupuje pacient.

Za předpokladu, že DPH činí 5%, činí při prodejní ceně léčivého přípravku 100 Kč (cena od výrobce někde okolo 76 Kč) obchodní přirážka (při 32%) 23 Kč, tedy mnohem méně než obecně uváděných 32 Kč. Z těchto 23 Kč pak část připadne distributorovi, při běžné 5% přirážce je to zhruba 3,50 Kč a lékárně z léčivého přípravku v prodejní ceně 100 Kč zůstane okolo 19.50 Kč.

Od 1.6.2006 byla zavedena tzv. degresivní obchodní přirážka na léčiva, tj. na levnější léčivé přípravky vyšší a na dražší nižší přirážka - 33-10%.

0 0
možnosti

František Stočes

12. 12. 2010 11:52
Re: Pokud jde o marři lékáren (1)

Pokud jde  o narži lékáren (2)

Od 1.1.2008 je nově zaveden regulační poplatek 30 Kč za položku na receptu a dochází k zásadní změně cenotvorby. Je dále prohloubena degresivní marže (36-5 %), zvýšena DPH z 5 na 9 % a dále musí být povinně proveden odpočet dle vzorce 30 x (0,25*(arctg (výrobní cena bez DPH/50-2,5)+1,6)) z konečné ceny každého balení předepsaného na recept a hrazeného z veřejného pojištění. Regulační poplatek tedy v žádném případě nezůstává celý lékárně, ale prakticky celý je vrácen pacientovi snížením ceny, v případě předepsání více než 3 balení jednoho druhu léčivého přípravku na recept se dokonce lékárně dále snižuje marže, protože výsledný odpočet na balení je již vyšší než 30 Kč... V lékárnách nepracují pouze majitelé lékáren, ale

rovněž lékárníci, farmaceutičtí asistenti, sanitářky, uklízečky,

administrativní pracovníci, účetní ad. Případné snížení obchodní přirážky tedy

postihne dle odhadu dalších asi 13000 lidí.

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

11. 12. 2010 20:31
série nesouvisejících hesel a výkřiků

Přijde mi, že mícháte dohromady mnohé nesouvisející věci.

Když odchází lékaři, kteří vystudovali za peníze všech, je to jen argument pro školné na VŠ.

Ano, pojišťovny mají zákonem daný nějaký podíl vybraných peněz na vlastní režii. Protože je to procentní podíl, je jedno, jestli je pojišťoven 100 nebo 1. Pokud je podíl vysoký, je možná řešení ho snížit.

Co já vím, tak poplatky se odečítají od peněz zaných lékařům a lékarnám pojišťovnami, takže ti jsou na 0. Marže jsou také dané zákonem, což je naopak omezení tohoto podnikání vůči jiným.

Ano, asi je nutná vyšší spoluúčast. Možnost je i rozdělit zdravotní péči do různých programů - dle placené částkya spoluúčasti. Další úspora je, aby zdrav. zařízení kupovaly vybavení za tržní ceny, pokaždé udělalo soutěž. Což by se povedlo s privatizací. Je známo, že stát je nejhorší vlastník. POkud by všechny nemocnice hospodařily na sebe, dávaly by pozor na náklady, nákupní ceny vybavení...

0 0
možnosti

rabadi

12. 12. 2010 10:02
Re: série nesouvisejících hesel a výkřiků

dobrý den, pracuji v lékárně a můžu říct, že jste napsal snůžku nesmyslů... 30kč, které pacient platí za položku na receptu, nejsou penězi pro lékárnu navíc, ale jsou to peníze, které se při placení odečtou z ceny léku (resp. z jeho úhrady) = jediný, kdo na tom vydělá, je pojišťovna, ne lékárny, ty zůstávají na svém... další věc: připadám vám jako zloděj, když pracuji v soukromé lékárně a můj plat činí 23500hrubého (cca 19čistého)? no nevím, ale kdybych pracovala třeba v bance (což bych mohla, kdybych chtěla), měla bych plat určitě vyšší... práce v lékárně mě ale zatím stále baví, akorát lidi jako vy mi tu radost z práce trochu kazí (není to moc příjemné, když na vás pacienti v lékárně křičí, že jste zloděj)!

0 0
možnosti

Elitnifilosof

11. 12. 2010 15:59
článek je dost fundovaný,

IZIP, elektronické   zdrav,.knížky..

  Všude mizí  miliony.

2/Ředitelé  nemocnic investují do  betonu a  do přístrojůů¨Výsledk: E x o d u s

0 0
možnosti

Pepan Nekompromisní

11. 12. 2010 6:42
Berme to pragmaticky. KAŽDÝ JE NAHRADITELNÝ.

Někteří lékaři podali výpověď k 1.12.2010. Po uplynutí výpovědní lhůty se zaevidují na pracovním úřadě, kde budou brát podporu. Ta jim nejpozději za půl roku skončí a co pak? Volných míst v zahraničí je jako šafránu a na původní místo se z hrdosti hlásit nebudou.Jejich zaměstnavatelé jsou na tom přece jenom lépe. Mohou požádat o krátkodobou výpomoc lékaře na penzi, vzít na volné místo zahraničního lékaře(třeba z Ukrajiny) a za pár měsíců doplnit stavy čerstvými absolventy lékařských fakult. Ti budou vděčni za to, že jim jejich "kolegové" uvolnili místo. Když to tak shrnu, odbory zavedly tyto lékaře do pasti jenom proto, že si na tom odborářští bossové přihřívají politickou polívčičku. Jenom jsem zvědavý, jak těmto lékařům ty odbory pomohou v nezaměstnanosti.

0 0
možnosti

Stará kára

10. 12. 2010 23:25
Rath usiloval o reformu zdravotnictví????

Jak měla vypadat? Moc by mě to zajímalo. Nikdy jsem o ní neslyšel.

Jedinou reformou bylo výrazné zvýšení plateb za "státní pojištěnce". Což není reforma ale další devastace státního rozpočtu (jehož deficity vzrostly za vlád ČSSD o  více než 60 mld., tedy o více než 120 %).

Co jiného pan Dr. Rath připravoval?

Není protimluv, když Dr. David chtěl reformu zdravotnictví a přitom tvrdil, že peněz je v systému dost?

Aby bylo jasno - netvrdím, že se neplýtvá (ve státních a krajských nemocnicích více, než kdykoliv jinde).  Proto ještě nemusím lát všem podnikatelům.  A už vůbec nehodlám věřit několika článkům, protože se hodí. I kdyby je psali lidé kvalifikovaní - i tak je to názor jednotlivce (vaše první tři odkazy).

0 0
možnosti

Pepan Nekompromisní

11. 12. 2010 6:47
Máte tam hrubku.

Bylo to 600 miliard. Jinak všechno sedí a souhlasím s tím. Stačilo mi, jak Rath "vyřešil" dluh VZP. Místo systémového řešení tam nalil peníze ze státního rozpočtu a bylo to. Přesně podle hesla "zdroje jsou" A co budeme dělat, až zdroje dojdou? To už oni skutečně neřeší.

0 0
možnosti

Stará kára

10. 12. 2010 23:13
Kolik mají podle vás lekárny marži?

(Rozumím poměr:  [tržby - náklady na nákup zboží] / náklady na nákup zboží)

Moc by mě to zajímalo. A za kolik podle vás lékárna prodá zboží, kolik má zaměstnaců a jaký je nájem.  Pokud to nevíte, jak můžete psát o lukrativním zisku? Já bych to tvrzení (tvrzení bez znalostí) nazval mimořádně darebáckým.  Ostatně - co je lukrativní zisk? (Mimochodem: Na autobusovou dopravu vydělala jen jediná lékárna?  Nebo společnost vlastnící 50 lékáren?) 

Které doplatky jsou lupičské (tedy zřejmě nepřiměřeně vysoké) a jak jste k takovému názoru došel?  Můžete uvést pět, deset příkladů?

Zřejmě nevíte, jak se od doby výběru poplatků počítají doplatky léků. Jinak byste věděl, že se poplatek prakticky odečítá od doplatku.

"Patrně bude absurdní výše marže". Z čeho je to patrné????  Určitě by to nemělo být patrné jen proto, že máte náladu lát.

0 0
možnosti

Stará kára

10. 12. 2010 23:35
Re: Kolik mají podle vás lekárny marži?

Výraz   [    byl původně hranatou závorkou

0 0
možnosti

Stará kára

10. 12. 2010 22:40
Znáte systém placení provozu zdravotních pojišťoven?

Nevěřím. Jinak byste nemohl napsat takový nesmysl, jako že zkrachovaly proto, že tunelovaly.  Zkrachovaly pro nedostatek provozních prostředků. A zde tunelovat by byl nesmysl.

0 0
možnosti

František Stočes

10. 12. 2010 23:00
Re: Znáte systém placení provozu zdravotních pojišťoven?

I dnes "Pojišťovny mohou dát na provoz 3,5 procenta vybraného pojistného..." Viz

http://www.financninoviny.cz/zpravy/cssd-by-snizila-naklady-na-provoz-zdravotnich-pojistoven/561704&id_seznam=383

0 0
možnosti

snaduzdost

10. 12. 2010 22:13
...by zaplakali

No co? Ti naši dopadnou jak ti  cikáni v Kanadě.

0 0
možnosti

hafusak2

10. 12. 2010 21:29
Je jasné, že podle knihy "LIdé v pralese"

od nositele Nobelovy ceny Alberta Schwaitzera už dnešní lékaři pracovat nemíní, ale znám plno jiných, kteří si mysleli, že na "zlatém západě" jim všichni budou vděčni za jejich příchod a oni budou zahrnuti penězi a poctami. Když se pak jako zmoklé slepice vraceli a škemrali o místo x - stupňů pod tím, které zastávali dříve, byli rádi, že jsou zpátky.

0 0
možnosti

gasparru

10. 12. 2010 21:00
Tahle věta

-Zatímco finanční požadavky těchto lékařů jsou naprosto rozumné, zcela nerozumné – vzhledem k českým pacientům i daňovým poplatníkům (za jejichž peníze vystudovali)

Tahle věta mne už upravdu irituje : Za tzv. naše peníze tu parazituje x desítek tisíc lidí, kteří státu nikdy nic neodvedou (v životě nepůjdou do práce, ale k lékaři chodí zásadně v nočních hodinách po pijatikách, rváčkách atd. a vy budete neustále někomu vyčítat, že se snažil a poctivě studoval a defakto aby mohl své povolání vykonávat musí studovat celý život. Nejsem lékař, ale vy a vám podobní se už podívejte kolem sebe a jděte s články jako je tento do hajzlu. Howg!!!

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS