Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

ant.

1. 6. 2009 0:10
...co pijete?...to musí být síla...!!!

...ale jednu lahvinku bych koupil a užíval po kapkách, protože po jedné skleničce bych mohl plodit podobné perly jako Vy...:-);-D

0 0
možnosti
PN

lynxxx

31. 5. 2009 19:59
Zaměstnanci

Já bych to viděl jinak. Ať si zaměstnanci vytvoří nějaký subjekt, vloží do něho potřebný kapitál a koupí to ve veřejné soutěži, kterou má udělat stát. Totéž bych doporučoval všem křiklounům o výprodeji státního majetku. Cena ve výši nejvyšší nabídky. Jsem si jist, že by do toho nešlo ni 1% zaměstnanců.

Jinak pod cenou se prodává pouze pokud má vlastník postranní zájmy (korupci) nebo je hlupák. Pokud se prodává na transparentním trhu, pak vždy za cenu správnou.

0 0
možnosti
FS

František Stočes

31. 5. 2009 20:47
Re: Zaměstnanci

Problém je v tom, že kdyby tam bylo třeba 10 000 zaměstnanců a každý do toho vložil milion - který by ovšem drtivá většina nejspíš nedala dohromady - pak by stále byli druzí i za našimi malými českými miliardáři...

0 0
možnosti
ZK

SID09

31. 5. 2009 11:26
Haló tady Chocholoušek !

To snad už není ani fór. To bych skutečně hodnotil jako diagnózu a doživotní internaci, bez možnosti styku s okolím. ;-D

0 0
možnosti
FS

František Stočes

31. 5. 2009 11:33
Re: Haló tady Chocholoušek !

Milý iDNES Chocholoušku, asi rovněž trpíte velice těžkou profesionální deformací

0 0
možnosti
JK

Terrurek

31. 5. 2009 0:12
:) to houno

aerolinky se budovali za prachy mejch rodičů . Elektrárny elektrikářum, Letiště pilotům a Krkonoše krakonošovi. To že ho výhodně (velmi krátkozrace výhodně) prodá nějak koko taky nejsme vodvačenej ale nebudu ho kuli tomu rvát pilotum (jak by zavětřili zlomek ceny tak by ho prodali asi ještě nevýhodnějš)

0 0
možnosti
FS

František Stočes

31. 5. 2009 0:27
Re: :) to houno

No tak konkrétně ČSA už jsme jednou "výhodně prodali" - Air France, a pak jsme je museli vykoupit zpět a oddlužovat. Asi nás to zase čeká.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

30. 5. 2009 10:40
Jako humor by to celkem šlo

bohužel se obávám, že to myslíte vážně.:-(

Nicméně by mne zajímalo, co si představujete pod pojmem "spravedlivý"? Copak je "spravedlivého" na tom, že uklízečka s třeba 50% absencí se bude na řízení (a výsledných ziscích) firmy podílet stejně, jako top management? (A nemám na mysli "top" typu Tvrdíka - i když i toho si můžeme dosadit pro otestování hypotézy). Obávám se, že s běýžně chápaným pojmem "spravedlnost" to nemá společného vůbec nic. Asi byste  měl užívat raději pojem "sociálně spravedlivé" -  což je ekvivalent pro zcela absurdní nespravedlnosti.

O nesmyslnosti a nefunkčnosti takového systému řízení zde bylo napsáno již dost a je zbytečné cokoli dodávat. K tomu byste si totiž musel zjistit alespoň základní pravidla o fungování, pravomocech a zodpovědnosti - což se Vám evidentně nechce. Ono jedna věc je "snít krásné sny" a druhá pak konfrontovat je s realitou.

0 0
možnosti
FS

František Stočes

30. 5. 2009 12:55
Re: Jako humor by to celkem šlo

"Copak je "spravedlivého" na tom, že uklízečka s třeba 50% absencí se

bude na řízení (a výsledných ziscích) firmy podílet stejně, jako top

management?" Stejná odměna ze zisku by měla příslušet každému, který odpracuje příslušné bilanční období (to lze ošetřit ve stanovách). Stejná proto, aby byla pro všechny motivující  i ptoto, že topmanažeři apod. byli v průběhu toho období spravedlivě ohodnoceni svými top platy.

0 0
možnosti
VK

vava

30. 5. 2009 9:55
pokračování

jsem nic pěknějšího než teorie  o socializmu neslyšel. Má jednu chybičku. Není pro lidi ale pro naprogramované roboty.

0 0
možnosti
VK

vava

30. 5. 2009 9:53
přírodní zákony- teorie a praxe

Sám jste nadhodil Gausovou křivku. Souhlasím s vámi a tvrdím, že až bude společnost respektovat zákon normálního rozdělění posune se dopředu. Spravedlnost je teoretický pojem, socializmus příp. i komunizmus taky.  Říkám, že od doby co mi rodiče přestali povídat pohádky 

0 0
možnosti
O

oslik

30. 5. 2009 0:01
Troška reality

Vezměme si ustálené tržní hospodářství (dnešní, ne před 150 a více lety). V něm jde vlastníkům o zisk. Z toho plyne, že vlastníci zakládají také formy firem, které jim přinesou co nejlepší (ne vždy je to co nejvyšší) zisk. Nejlepší může znamenat ledacos, podle toho, zda jim jde o krátkodobý, dlouhodobý či jiný zisk. V tomto směru je vlastníkům forma firmu víceméně lhostejná. Je-li nejefektivnější a.s., zvolí a.s. Podobně pro sro, družstvo, rodinou firmu a jiné. Solidní legislativa tržně orientovaného státu nabízí vlastníkům jakékoliv formy, které si vlastníci přejí, pokud nejsou v hrubém rozporu s aktuálními morálními pravidly (což družstva určitě nejsou).

I v tržním hospodářství jsou však povolené experimenty, například, každý může mít rodinou firmu jak velkou chce. Nebo družstvo. Z volby vlastníků tedy lze vypozorovat, jaké formy vlastnictví, v jak velkých firmách a v závislosti na oboru jsou optimální (Gaussova křivka).

0 0
možnosti
O

oslik

30. 5. 2009 0:06
Re: Troška reality

Budu-li chtít podnikat v nějakém oboru a předpokládám určitou velikost firmy, sáhnu po tom, co se osvědčilo (vrchol Gaussovy křivky).

Tak. A teď může přijít idealista a prohlásit, že se mu líbí jiná forma vlastnictví a tu zavede. V solidním nedeformovaném tržním systému mu v tom nikdo nebrání. Ale pravidlo Gaussovy křivky vypovídá cosi i o možné úspěšnosti. Je-li takový vlastník na krajích křivky, později, nebo spíš dříve, zkrachuje.

Jesltiže tedy aerolinie nejsou ve světě družstevní, pak to má svůj význam a nemá smysl snažit se přechytračit přírodní zákony. Nemůže se to povést.

0 0
možnosti
WS

wandering star

29. 5. 2009 23:30
Svatá prostato!

0 0
možnosti
FS

František Stočes

30. 5. 2009 0:10
Re: Svatá prostato!

Jsem opravdu na rozpacích. Takovýto hodnotný diskusní příspěvek může napsat jak trapný bolševik, tak stařeček, kterému selhává paměť.

0 0
možnosti
IK

1vovo

29. 5. 2009 23:19
bože,

to je vůl.;-(:-/Rv

0 0
možnosti
FS

František Stočes

29. 5. 2009 23:56
Re: bože,

Obávám se, že etický kodex diskutera dříve pochopí to zvíře. Ale budete-li se snažit, předhoní Vás jen o pár let.

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,40
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik