České aerolinie patří zaměstnancům!

ČSA, o jejichž privatizaci se jedná, by měly správně patřit pilotům, letuškám, manažerům, dispečerům, technikům, dělníkům i všem ostatním zaměstnancům! Proč? Protože i z jejich práce a mezd se ČSA budovaly a jejich mzdy byly o prostředky věnované na investiční rozvoj ČSA logicky nižší! Hrozí opět riziko, že tento majetek, který zaměstnanci ČSA spoluvytvářeli, bude pod cenou vyprodán do ciziny, peníze zašantročeny a zisky odplynou do ciziny!

Letošní ekonomická krize ukázala nezodpovědnost, stupiditu i nestoudnost našich vlád, které za udílení daňových prázdnin prosperujícím podnikům rozprodaly „očištěnou" českou ekonomiku - Plzeňským Prazdrojem počínaje a bankami konče. Dluhy zůstaly občanům ČR a zisky putují za hranice. Tato nestoudnost je obludnější o fakt, že po vzniku ČSR se v programu nostrifikace vykupovaly ekonomické subjekty ležící na území Československa ale patřící zahraničním vlastníkům. TGM by naše ekonomické „reformátory" rozhořčeně obvinil z vlastizrady!


Zaměstnanecká privatizace ČSA nepředstavuje nijak složitý problém. Jde jen o to, aby všichni zaměstnanci - ať již pod patronací odborů či jiného subjektu - vytvořili družstvo. Pak mohou požádat vlastníka (stát vlastní 91%) o převod ČSA do jejich vlastnictví s tím, že jeho hodnotu budou ze zisku a dle dohody splácet (jako se splácí hypotéka). Hodnota ČSA by měla odpovídat soudnímu odhadu, a nikoli nějakým hausnumerům. Po splacení by se ČSA staly majetkem družstva (do této doby by majetek sloužil jako záruka věřiteli), a všichni zaměstnanci, z jejichž práce se majetek splácel, by byli jeho rovnocennými a suverénními vlastníky. Stát tedy o nic nepřijde; navíc zisky poplynou družstevníkům a zůstanou dokonce v ČR!


Z relevantních politických stran mají družstevní formu privatizace v programu dnes pouze KSČM - konkrétně v protikrizovém programu; a v obecné formě i Dělnická strana. Zatímco výrobní družstevnictví tvořilo nejslavnější ideu prvorepublikových sociálních demokratů, kteří o ni válčili jak s klasickými kapitalisty, tak s bolševiky hodlajícími zestátňovat, dnešní elity ČSSD připomínají tlupu lehkoživků, která - v lítém boji o tuzemská či rovnou euro koryta - nemá na podobné „hlouposti" jaksi čas...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------



A. Hampl na XVI. Sjezdu ČSSD 1930: „Socialism, toť v podstatě problém zvýšení výroby a spravedlivé distribuce statků... Když se mluví o socialisaci, je nutno tento požadavek definovati jako snahu o právní a hospodářskou změnu majetkového a výrobního procesu, tak, aby každý, i ten poslední dělník, měl vědomí, že pracuje na svém, ať již tato kolektivita je vyjádřena jakoukoli formou družstevní; když si uvědomujeme, že socialisace je naším heslem, tedy onou nebezpečnou cestou, která ohrožuje nepřátelské posice, pak si musíme uvědomit, že ne závist, ne nevraživost musí býti hnací silou, nýbrž hluboké přesvědčení, že dosavadní mzdový systém je v nesouhlasu s demokracií, s kulturní a mravní úrovní dělnické třídy."

 

(Blog bude umístěn na intranet ČSSD a dále distribuován)

Autor: František Stočes | pátek 29.5.2009 19:53 | karma článku: 12,92 | přečteno: 2497x