Anketa na t=ma: Hrozí Západu osud antického Říma?

10. 08. 2007 21:48:40
Pořádal jsem před časem anketu na téma „Hrozí Západu osud antického Říma?“ ve které jsem oslovil význačné české intelektuály. Respondenty, kteří se tomuto problému laskavě věnovali, jsou kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., filozof a historik dr. Čestmír Císař (někdejší ministr školství a kultury i „studentský“ kandidát na prezidenta ČSSR v roce 1968) a nakonec vysokoškolský pedagog MUDr. Petr Příhoda, mj. člen Bioetické komise při Radě vlády ČR či člen Etické komise Syndikátu novinářů.

Kromě jiných byly položeny i tyto otázky: Které úpadkové jevy lze považovat za nejrizikovější pro civilizaci obecně a pro západní civilizaci zvlášť?; a Proč intelektuální elity nedokázaly úpadku popř. zániku svých civilizací zabránit? Postřehy respondentů (uvedeny jsou pouze jejich fragmenty) byly zajímavé, cenné a následující.

Jan Pirk:
Chceme co nejméně pracovat – viz např. Francie, kde mají myslím 30h pracovní týden. Na rozdíl od civilizací, které jsou na postupu viz. dálnovýchodní země, kde lidé jsou velice pracovití.
Libujeme si stále více ve zvrhlých zábavách, jako jsou např. šílené závody automobilů bez dodržování dopr. předpisů napříč Evropou nebo ruská ruleta.
Rozmáhá se užívání omamných látek a stoupá homosexualita.
Velice klesá porodnost, příkladem je Česká republika, kde nyní je 1,1 dítěte na ženu, což nestačí ani k udržení počtu obyvatel, v rozvíjejících se společnostech je naopak porodnost velká.
Ještě bych zmínil důležitý fakt, a to sexuální zneužívání dětí a dětskou pornografii.

Proč intelektuální elity nedokázaly úpadku popř. zániku svých civilizací zabránit?
Je to jednoduché, v demokratických zřízeních, když by rozumní vládcové šli proti těmto jevům, ztratili by podporu veřejnosti, a tím by ve volbách prohráli a nemohli by chod věcí ovlivňovat. Je nutno vycházet z předpokladu, že ten, kdo se uchází o správu věcí veřejných, se o ni uchází proto, aby u této správy byl a nikoli, aby nebyl zvolen.


Petr Příhoda
Pokouším se najít a srozumitelně vyjádřit společného jmenovatele oněch úpadkových jevů a napadá mě: diskreditace nadosobních hodnot (ztráta „idealismu“) a návyk na komfort. Vnímám to jako důsledek spolupůsobení mnoha tlaků plynoucích z modernizačního procesu plus jedinečných dějin Západu, jeho velikášství, jeho utopií (a jejich fiaska). Ta poslední z nich, utopie hmotného blahobytu, dosud funguje a produkuje onen komfort, který je „úplatkem“ zastírajícím destruktivitu tohoto pohybu (případně příslibem, na nějž není zcela hluchý „třetí svět“). Dějištěm, kde lze úpadek sledovat z bezprostřední blízkosti, je rodina (eroze rodičovských rolí aj.). Intelektuální elity tomuto sesuvu nedokázaly zabránit, protože samy byly jeho průkopníky.

Čestmír Císař
Soudím, že právě konzumní všežravost vede k nebezpečnému zužování civilizace na zlaté tele růstu s poháněčem nelítostné konkurence a se zálohou bankovních trezorů. A to všechno se zmíněnými riziky, dnes už předvídatelnými a bez jejich omezení smrtelnými. Ti, kdo vyznávají ideál co nejúplnějšího tržního liberalismu se všemi rozpory a riziky bez jakékoliv rozumné regulace, nesou před lidstvem strašnou odpovědnost za příští tragické důsledky. Současně také riskují, že místo uvážené cesty reforem směřujících k odstranění nebezpečí úpadku a zkázy, stanou jednoho dne před hněvem nespokojených lidských mas, jejichž probuzená nelítostnost - jak učí dějiny - nezná mezí.

Dosavadní intelektuální avantgardy jsou více či méně spjaty svým postavením a svými zájmy s trendy nepřetržitého globálního růstu a ztratily schopnost filosofického, kritického myšlení, tvůrčího objevitele pravdy a omylu... Na rozdíl od minulosti, kdy se dostávali do popředí geniální jednotlivci, jejichž ideje prorážely cestu pokroku filosofie, přestože se jich časem zmocňovali dogmatici nebo deformátoři, dnešní složité problémy vyžadují týmovou spolupráci, obšírné diskuse, hledání alternativních řešení. Jejich svobodné úvahy a závěry pak potřebují i svobodnou publicitu, bez cenzury či zamlčování, svobodný vstup do vědeckých a vzdělávacích institucí, ale i nezbytnou podporu a pomoc.

Epilog
Všechny a úplné odpovědi účastníků ankety lze najít v odkazech. Kvůli ideologické kompletnosti respondentů byl rovněž osloven senátor J. Štětina, který se pro zaneprázdněnost zdvořile omluvil. Nicméně je zjevné, že se jedná o téma velice aktuální, kterému by se velká média měla intenzívně věnovat
Autor: František Stočes | pátek 10.8.2007 21:48 | karma článku: 17.23 | přečteno: 1153x

Další články blogera

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se říjen „slavil“ jako „Měsíc československé-sovětského přátelství“, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 185 | Diskuse

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 295 | Diskuse

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1247 | Diskuse

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma článku: 31.36 | Přečteno: 1106 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.71 | Přečteno: 143 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 284 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2112

Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...