Ruská traumata: Napoleon, Hitler a… Strýc Samuel?

Pokud jde o umístění US radaru v ČR, pak povinností vlády je informovat občany o všech bezpečnostních rizicích plynoucích z takového kroku. Vláda se místo toho chová jako orientální trhovec: svoji komoditu vychvaluje do nebe a div přitom netahá občany za ruku. A světe, žasni: i přes mohutnou vládní i mediální masáž udává rozhodný souhlas se základnou pouze 6% občanů (22% souhlasí váhavě)! Tito občané, věřící, že radar pro ČR nepředstavuje fatální riziko, se jistě chovají v té nejlepší víře a mají pro to i racionální argument: může snad jeden nicotný radar v ČR a deset antiraket v Polsku ohrozit Rusko? Samozřejmě, že nemůže; nehledě na jejich obranný charakter! A takto předložený argument je skutečně stoprocentně pravdivý!

Situaci trochu zkomplikuje poukaz, že takovýchto základen má být do pěti let asi devět, což je 90 antiraket, které patrně ponesou více samonaváděcích hlavic. Ale i na to existuje sofistikovaná odpověď: ani tento arsenál nemůže Rusko ohrozit! Kdyby Moskva vypálila na USA všech svých téměř 1000 balistických raket s vícenásobnými hlavicemi, pak oněch 90 antiraket bude v takovém případě k ničemu.


Pragmatický občan se ovšem v tuto chvíli již zeptá: proč se tedy vyhazují astronomické částky na systém, který je vlastně k ničemu, a proč navíc ten Putin tolik blbne a vyhrožuje ČR jadernou odvetou?


Celá logika obranného radaru se však zhroutí při zjištění, že USA přezbrojují své jaderné síly, a to na první pohled docela absurdním způsobem…


Až do nynějška bránil vypuknutí jaderné války princip MAD (mutual assured destruction), česky jaderný pat, tzn. schopnost jak USA tak Ruska zničit po svém napadení protivníka drtivou jadernou odvetou, zasazenou triádou strategických bombardérů, mezikontinentálních raket a raket umístěných na ponorkách. I proto měli Američané na svých ponorkách jaderné hlavice vybuchující ve velké výšce, což zaručovalo anihilaci ruských měst v případě útoku Moskvy na Washington.


Jenže Strýček Sam nyní tyto hlavice mění za nálože daleko přesnější, ale vybuchující těsně nad zemí; tedy schopné ničit především raketová sila (a ještě s nižšími ekologickými následky).


V tuto chvíli by mělo všech 6% rozhodných stoupenců radaru zaúpět: Strejda Sam se nám zbláznil! On se dobrovolně zbavuje odstrašující funkce jaderného patu alias MAD a chce ničit prázdná ruská sila, ze kterých již rakety na Washington odletěly! Strejda Sam je madman!


Ano, vypadá vysoce pravděpodobné, že Strejda Sam skutečně šílí! Jenomže jej, zdá se, potrefila stejně zločinná fantasmagorie jako před ním Hitlera a ještě dříve Napoleona… Extrémně přesné jaderné střely ničící raketová sila mají totiž smysl jedině jako zbraň prvního úderu!


Nu a právě v takovémto případě, a jako významný strategický prvek schopný zneškodnit eventuální zbylé ruské odvetné rakety, rázem vstupuje do hry onen protiraketový systém! Bez něho by byl první jaderný úder vysoce riskantní. Radar v ČR je tedy radarem otevírajícím možnost jaderného útoku na Rusko! Zde leží i ono vysvětlení, proč Putin tolik blbne…


Ve Foreign Affairs (článek:The Rise of U.S. Nuclear Primacy) byly uveřejněny závěry počítačového modelu, který hodnotil výsledek eventuálního překvapivého úderu raketami z US ponorek, spolu s neviditelnými bombardéry Stealth a raketami s plochou dráhu letu vedeného proti ruským silům, jaderným ponorkám a základnám strategických bombardérů. Výsledek velice střízlivých a zdrženlivých propočtů říká, že takový útok by měl vysokou naději na úspěch a pokud ruští vůdcové radikálně nezlepší kvalitu svých jaderných sil, nemohou počítat s odstrašující odvetou.


Byť autoři podtrhují, že realita může vypadat jinak a netvrdí, že je taková agrese pravděpodobná, situace se může vyhrotit velice rychle; třeba během nějakého konfliktu o ropu a navíc urputná poziční válka s cílem Rusko co nejvíce izolovat a obklopit je vojenskými základnami, probíhá v rozporu s mnohými sliby od NATO již sedmnáct let.


Ruský medvěd se samozřejmě pokouší z této pasti vyprostit, což lze jen za cenu dalšího horečného zbrojení. Vyvíjí rakety schopné měnit balistickou dráhu letu, staví nové jaderné ponorky a asi horečně přemýšlí, zda zkáza ponorky Kursk byla nehoda nebo zločin. Předejít překvapivému úderu se ještě dá udržováním strategických sil v nejvyšší pohotovosti 24 hodin denně a 365 dní v roce; a to je varianta, při které – vzhledem k možnosti omylu, výpadku informačních systémů, provokace, atp. – odborníkům hrůzou vstávají vlasy na hlavě.


Jen česká vláda nechce nic vidět a ony hrůzou zježené vlasy odborníků asi prostřednictvím svého Obchodníka se smrtí, Klvani, prohlásí za další důkaz, že v Brdech ten radar musí být…



Epilog


Na moralizující blog s názvem Mistře Huse a Freude, vždycky na vás dojde! zajímavě reagoval autor pod jménem Gímel: „Dnes jsem sledoval na Nat.Geographic film o výbuchu supersopky v Yellowstone Park. Jestli nevíte, tak krátce, jednou za 650--700.000 let vybuchne tato supersopka, důsledkem pak je vymření 90% živočichů na zeměkouli -- tato doba se přiblížila. Amer. vědci sopku sledují na 200 místech a konstatují, že nastal návrat do těch tlakových poměrů, které nastartovávaly v minulosti výbuch. Je možný za 3-10-100 let, kdo ví. A máte gordický uzel rozťatý, že? Nevím zda by nepředpokládané umravnění lidstva mohlo mít na sopku vliv. Ale podobných supersopek je asi šest.“


Jak přitom nevzpomenout na Exupéryho Malého prince, který na svém asteroidu pečlivě čistil činné sopky, jejichž tepla využíval na ohřívání snídaní, a se slovy, "On ne sais jamais!" vymetal i jednu vyhaslou.


Ano, člověk nikdy neví! Exupéryho alegorie obsahuje poselství s otázkou: Proč lidem nestačí sopky chrlící lávu? Proč si ještě vytvářejí ničivé „sopky“ v podobě válek a dokonce i „sopky“ hrozící zkázonosnými jadernými výbuchy? Kdyby politikové místo na zbrojení investovali peníze do např. projektů využívajících tepelné energie supersopek na výrobu energie elektrické, nejspíše by taková zařízení již fungovala. Elektřiny by bylo habaděj a současně by se tlumilo i riziko erupce.


Chtějte však něco takového po české vládě, jejíž mluvčí, Obchodník se smrtí Klvaňa, může existenci supersopek, a dokonce i Malého prince, označit jako další zřejmé důkazy, proč musí být v Brdech americký radar…

Autor: František Stočes | sobota 4.8.2007 10:07 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

František Stočes

Máme vlastní identitu!

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,34

František Stočes

Trestuhodná covidová selhání

15.11.2021 v 15:31 | Karma: 24,74

František Stočes

Covidpříběh 1

19.1.2021 v 16:58 | Karma: 13,04

František Stočes

Sebeobrana proti covidu-19

7.10.2020 v 20:01 | Karma: 27,70
  • Počet článků 190
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik