Pár aktů z mediální scény

29. 07. 2007 11:10:53
Studentský novinář Radek Hlaváček ve svém blogu Mediální scéna je příliš malá oprávněně kritizuje obrovský vliv bulváru a uvítal by i nějaké nové deníky, „Klidně i nezávislé levicové a pravicové.“ Nejprve k tabloidu.

Otázkou bulváru by se měly vážně zabývat české elity, zvláště sociologové, psychologové a pedagogové a to zejména z hlediska zda bulvár nevede k primitivizaci čtenářů. Pokud by se dospělo k závěru, že tento vliv zde existuje, zbývá otázka další: Jak velkému procentu občanů může náš malý stát dovolit tuto občanskou degeneraci? Současně to je otázka i pro ministerstvo kultury; média by totiž měla občany kultivovat!

Měla by být dána kritéria definující co je a co není bulvární. Lze např. zájem novinářů o to, zda má ženatý premiér či předseda významné politické strany milenku, považovat za bulvárnost nebo za významnou službu demokracii? Také je otázkou, zda bulvár musí vycházet jako deník, zda by z důvodů společenské hygieny nebyla vhodnější jeho týdenní (magazínová) periodicita, byť s denní internetovou přílohou.

Autor dále volá po nových nezávislých a seriozních denících zejména s poukazem na současnou málo diverzifikovanou vlastnickou strukturu, která zákonitě vede ke stejně omezenému názorovému spektru. Jako novinář asi ví, že na obsahu novin mnohdy není nejdůležitější to, co bylo otištěno, ale to, co bylo hozeno do koše (a často i od vysoce renomovaných autorů). Pregnantně to ostatně vyjádřil Karel Kryl, když redakci Rádia svobodná Evropa opouštěl se slovy, „"Politika rozhlasu začala být dost jednostranně prohradní a slova na kritiku nezbývalo - takže jsem se posléze rozcházel s ...řekněme vysílací linií svých nadřízených."

České společnosti však jeden typ deníku rozhodně a až zoufale chybí a je jím deník veřejnoprávní! Lze namítnout: když si přečtete všechny české („české“) seriozní deníky, pak jejich názorové spektrum je natolik široké, že si lze utvořit i více či méně objektivní vlastní názor! I když zde asi nejvíce vystupuje přání jako otec myšlenky, přesto lze navíc a vysoce realisticky namítnout, že veřejnoprávnost veřejnoprávního deníku potrvá jen do doby, než se jeho redakce zmocní nějaká Timurova parta; pak půjde k šípku i veřejnoprávnost a jsme tam, kde jsme byli. Nicméně veřejnoprávní deník by měl patrně plnit úlohu poněkud jinou.

Vzhledem k malé angažovanosti českých občanů v politických stranách si málokdo uvědomuje, jak strašlivě této společnosti chybějí zaniklé stranické deníky (ČSSD za 1. republiky vydávala deníky dokonce tři!). A tyto tiskoviny chybí i přes vědomí, že nepochybně zanikly proto, že ztratily čtenáře; a kdo by také kupoval noviny, které pouze oslavují stávající stranické funkcionáře a opatrně kritizují ty svržené!

Ať tak či onak, zánik stranických deníků nezadržitelně vede k rychlému úpadku politických stran, poněvadž zaniká horizontální rovina diskuze členské základny, která bývá nejenom zdrojem mnoha cenných podnětů, ale obvykle i kritická a ústí ve vznik efektivních a ozdravných stranických platforem. Při její absenci pak moc ve stranách snadno uchopí (a přes klienty upevní) nejrůznější kliky až mafie, a to od komunální po celostátní úroveň. Např. ČSSD je z tohoto hlediska ve zcela zoufalé situaci, ale podobné poměry asi budou ve všech stranách.

Lze namítnout, že tuto úlohu dnes může plnit internet! Tento argument je ovšem vysoce diskutabilní. Například během celého června vystoupilo na intranetu ČSSD (v nejnavštěvovanější rubrice Všeobecná diskuse) pouhých 20 členů (z asi 18 000 členské základny!!!) s celkem 120 příspěvky (včetně plků, vzkazů atp.). To je při vědomí, že demokracie = diskuze naprostá katastrofa! Na druhé straně, pokud by se oné diskuze a při stejné frekvenci příspěvku účastnilo všech 18 000 členů, pak by to znamenalo 3600 příspěvků denně, což by zcela zahlceno rubriku. Navíc 18000 členská základna znamená pro významnou vládní či opoziční stranu hluboký podstav.

Nyní ke stručné koncepci veřejnoprávního deníku. Jeho hlavní součástí by byly přílohy, které by si včetně své internetové stránky suverénně spravovaly politické strany (v rozsahu dle významu, např. od 1% ve volbách by to byl asi 1 až dva listy) a další významné společenské subjekty jako akademická obec (akademici i VŠ studenti jsou rovněž občané), občanská sdružení, národnostní menšiny, odbory atp. a mohly tak flexibilně reagovat na dění ve společnosti i ve vlastních subjektech.

Veřejnoprávní deník by tedy plnil úlohu komfortního servisu angažovaným občanům a poněvadž by jeho účelem nebyla konkurence na mediálním trhu, jeho zpravodajská část by byla stručná a omezená, chyběl by např. sport, atp. Jednalo by se také o deník neziskový a vícezdrojově financovaný (největší díl politické strany, inzerce, tržba z prodeje, eventuelní zbytek stát). Politické strany by neměly důvod platit nákladné předvolební kampaně, poněvadž by se veškeré diskuze mohly odehrát na stránkách tohoto deníku.

Tato idea jistě vypadá na první pohled dosti utopicky. Jenomže její alternativou je patrně další úpadek politické etiky a kultury politických stran, které lijí stamiliony korun do trapných billboardů a tiskovin, které nikdo nečte, do obskurních PR agentur či výzkumů veřejného mínění, do kampaní, kde slibují hory doly, atp.

Závěrem tedy alespoň (jen zpaměti a sarkasticky) úsměvnou příhodu o oněch horách a dolech, pocházející z předvolebního shromáždění ve Zlíně. Tamější novináři si totiž vymyslili projekt fiktivní železnice ze zlínska do trenčínska a zeptali se významných kandidátů do PS (za ČSSD, ODS, KSČM a KDU-ČSL), kdy bude stavba dokončena:

První kandidát občany ujistil, že do šesti let, neboť železnice je prioritou jeho strany! Kandidát druhé partaje to zpochybnil zasvěceným názorem, že hlavně záleží, jak dopadnou mezinárodní jednání mezi ČR a Slovenskem! Třetí kandidát podpořil obě verze! Teprve až čtvrtá (lidovkyně) tvrdila, že o tom nic neví (což by ovšem ďáblův advokát, znalý mravů politiků křesťanské strany, prohlásil za evidentní důkaz, že se ten špek upekl ve zlínské lidovecké kuchyni). Na intranetu ČSSD pak jeden absolvent filosofické fakulty utěšoval svého zprofanovaného politika příslovím - Mýliti se je lidské! - napsaným pro jistotu v latině

 

Autor: František Stočes | neděle 29.7.2007 11:10 | karma článku: 11.21 | přečteno: 1425x

Další články blogera

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se říjen „slavil“ jako „Měsíc československé-sovětského přátelství“, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 185 | Diskuse

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 295 | Diskuse

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1247 | Diskuse

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma článku: 31.36 | Přečteno: 1106 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 595 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3852 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2112

Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...