Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moudří politici a seriózní média by měli žádat referendum!

Tradiční argument odpůrců referenda o radarové základně: občané nemají adekvátní informace ani odborné vzdělání a nejsou schopni tuto problematiku posoudit, právě padl! V článku Co potřebujeme? Moudrý dav (LN, 26. 7.) předkládá novinář P. Čermák argumenty, že dostatečně velký počet občanů může za jistých okolností rozhodovat dokonce lépe než ti nejbystřejší a nejschopnější z nich, a uzavírá: „Moudří politici a seriózní média by měli vytvořit podmínky pro to, abychom se stali ´chytrým davem´. To by mělo být podstatou vládní kampaně placené ze státního rozpočtu, tedy těch, kteří radaru říkají ano i ne. A pak můžeme odpovědět na důležité otázky...“

Radek Stočes

Předchozí úvahy ovšem vycházejí z předpokladu, že ona elita rozhoduje v nejlepší víře. Pokud existuje pravděpodobnost, že naše proradarová vláda nemusí jednat v nejlepší víře, a že ani nemusí být eticky kompetentní, pak se referendum o radaru stává naprostou nezbytností!



Na základě jakých nemravů koaliční vláda asi vznikla, signalizoval již V. Klaus poté, co ji premiér sestavil: „Ukázalo se, že dohoda o jakékoli parlamentní většině je nemožná, pokud vylučujeme podplácení, vydírání a různé podobné praktiky…“ Které koaliční vládě na Západě se poštěstí, aby o ní něco podobného prohlásil čestný předseda nejsilnější vládní strany a současně prezident republiky?!



Když se nyní vezme v úvahu vysoká pravděpodobnost korupce v případě nákupu Grippenů (které lze ze strategického hlediska vnímat jako nevýznamnou techniku a podezření z korupce navíc padá hlavně na garnituru ČSSD a KSČM), pak v případě radarové základny je riziko korupce minimálně stejné.



Obavy z rizika možné korupce umocňují následující skutečnosti: tato vláda vyměnila všechny významné osoby v policii, armádě i tajných službách. Druhý nejvýznamnější člen vlády je vyšetřován pro podezření z korupce a v předvečer vynesení verdiktu byla příslušné policii i prokurátorovi kauza odebrána! Nejvyšší velitel pro vyšetřování organizovaného zločinu je přes vlastní nesouhlas zbavován místa (byť „vykopáván výše“), neboť chtěl údajně šetřit napojení mafie na ODS.



Na druhou stranu lze říci, že eventuální korupce je pro tuto vládu vlastně jen vítaným přilepšením: z ideologických důvodů (a v rozporu s faktickými riziky) by pro radar asi hlasovali prakticky všichni i bez korupce a rizika si omluví logikou selského rozumu: jde o vojenské zařízení našeho spojence a pokud se něco semele, bude ČR na straně silnějšího!



Jenomže takováto „strategická úvaha“ patří do první poloviny minulého století. Poněvadž pokud se mezi USA a Ruskem něco „semele“ a Rusko se ocitne v pozici zoufalce, pak nevypadá nereálně, jak nějaký zoufalý Ivan v generálské uniformě prokleje Čechy i po mátušce, a na oplátku nám sem pošle několik atomových hřibů. A postavení na straně silnějšího bude ČR úplně na houby.



Dost strašidelně navíc působí, když mezi nejaktivnější zastánce radaru patří exponenti, kteří dělali vše možné, aby ČR připojili k agresi USA proti Iráku, kteří nesou morální spoluzodpovědnost za ony statisíce mrtvých, a nyní nás vhánějí do dalšího a pro ČR dokonce existenčního rizika!



Last but not least, významným argumentem pro referendum je i angažování pana Klvani jako odborníka pro radarovou problematiku. Lze to chápat nejenom jako nepřímý důkaz, že na ministerstvu obrany absentují skuteční experti na tuto problematiku (Jaký pán takový krám?), ale je tu i rovina etická!



Když se vezme v úvahu, kolik energie tento intelektuál vyplýtval v angažmá za co nejvyšší zisky společnosti British American Tobacco, pak jej nejeden lékař bojující proti kouření, spíše než jako Pana Radara „ocení“ jako Obchodníka se smrtí a odhadne, jak velký hřbitov obětí nikotinu, po něm asi zůstal. (Nicméně jako humanisté po něm doktoři jistě nebudou požadovat pokání po způsobu Joe Esterhase: tento americký scénárista a náruživý kuřák, obhajující kouření na filmovém plátně tvrzením, že jde o uměleckou svobodu, posléze napsal: „Pomohl jsem Hollywoodu odsoudit milióny dětí na smrt,“ Bohužel to napsal až poté, co sám onemocněl rakovinou).



Při vědomí existenčního rizika radaru pro ČR by přezdívka vládního mluvčího jako Obchodníka se smrtí byla dokonale přiléhavá a dokonce by ani nešlo o černý humor!.



Ano, žijeme ve světě tragikomických paradoxů: Na jedné straně je evidentní, že vlády, poslance a vedení politických stran lze poměrně snadno zkorumpovat, ale zkorumpovat drtivou většinu občanů je prakticky nemožné! O to více roste význam referenda. Jenomže zkorumpované vlády, poslanci a vedení politických stran se budou referendu bránit zuby nehty…

Autor: František Stočes | pátek 27.7.2007 20:21 | karma článku: 15,88 | přečteno: 1641x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,56 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik