Potvrdí sjezd úpadek ČSSD?

V Moskvě máte továrnu na výrobu tanků, sdělili Američané sovětským kolegům na konferenci o družicové fotografii. Ano, souhlasili zamračeně sověti a civěli na infrasnímek. Ale na té fabrice je napsáno, že se tam vyrábějí dětské kočárky, smáli se američtí vědci.

Podobně by se mohli vysmát politologové J. Paroubkovi: Proč si říkáte sociální demokraté, když váš slábnoucí hit -  sociální stát -  je doktrínou křesťansko-sociální?


Dekadenci programové předchází dekadence politické kultury. V Hesensku prohrála SPD volby a stranický předseda logicky převzal zodpovědnost a rezignoval. JP utrpěl ve volbách 2006 fiasko, ale místo předsedy ČSSD byla vyměněna manželka předsedy ČSSD! Lídr pražské socdem, Hulínský, byl poražen přímo na hlavu, což v něm možná logicky zrodilo touhu stát se ministrem obrany ČR.


Lakmusovým papírkem úpadku ČSSD i přehlídkou charakterů se stane nadcházející sjezd. JP, nejspíše vylekán výsledkem voleb, totiž navrhl přímé volby funkcionářů od okresu po předsedu strany. Krajští straničtí mafiáni, vylekáni vidinou možné ztráty svých postů potažmo představou, že by museli pracovat, na sjezdu ze stranického plebiscitu vtipně schválili jen volbu předsedy ČSSD... Nicméně i tím (bezděky) spáchali historickou událost: stačí připomenout stranické prezidentské primárky v USA - jak tam přímá volba generuje osobnosti a jaký boj o program se svádí!


Zajistit tuto slávu byl dle stanov povinen Ústřední výkonný výbor (ÚVV). Jenže ÚVV, jehož slavným skutkem bylo protlačení mladého a nezralého S. Grosse až do postu premiéra ČR, se tentokráte zachoval jako mrtvý brouk, kterému jsou stanovy i stranické primárky logicky fuk.


Stanovy však představují jakousi ústavu politické strany - a čím vyšší funkcionář, tím zodpovědněji by je měl respektovat!


Nadcházející sjezd tedy ukáže i úroveň právního vědomí elity ČSSD.


ÚVV stanovy porušil úmyslně, což by měl stranický „ústavní soud" (Ústřední kontrolní komise) s pobouřením zdůraznit delegátům. Byť se za porušení stanov na nižší úrovni vesele vylučuje, delegáti, jejichž povinností je potvrdit členy ÚVV ve funkcích, by se mohli chovat zodpovědněji a členy ÚVV, kteří (hlasováním) stanovy porušili, pouze nepotvrdit ve funkcích. Předseda ČSSD, který v obavách, že by nemusel být zvolen, ÚVV k porušení stanov ponoukal, by měl být sjezdem vyzván k rezignaci. Delegáti sjezdu tedy mají na výběr: buďto podle stanov vyřeší porušení jejich předchozího usnesení, nebo institut sjezdu přemění v klauniádu.


Při druhé, tragikomické, variantě by měli občané svorně zvolat: Běda této zemi! Podobný právní nihilismus totiž řádí ve všech politických stranách a při takovémto vývoji budou pod vývěsními štíty politických stran brzy fungovat ryzí zločinecké organizace! Až vám pak, občánkové, nedej bože, někdy zabije dítě zfetovaný gauner, řítící se v jednosměrné ulici stovkou v protisměru, přijde den, že okresního prokurátora i policejního ředitele navštíví ambasador vládnoucí ČSSD (ODS, KDU-ČSL, KSČM, SZ) se zdvořilou žádostí: Chlapi, ten máčo strašně spěchal na rande s významnou funkcionářkou ČSSD (ODS, KDU-ČSL, KSČM, SZ)! Vysekejte ho z toho nějak! Zůstanou-li slušní, pak jim - za bedlivého dozoru ministra spravedlnosti ČSSD (ODS, KDU-ČSL, KSČM, SZ) - nějaká „Vesecká" ten případ odejme.


Média budou denně opakovat humornou vzpomínku na sovětskou továrnu na dětské kočárky.

Autor: František Stočes | pátek 13.2.2009 20:30 | karma článku: 43,11 | přečteno: 9569x