Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přísahal Obama také Flanderkovi? (Politická sci-fi)

Americký prezident Obama a posluhovačka Pejzlerka z Osudů dobrého vojáka Švejka mají jednu věc společnou: oba slavnostně přísahali. Pejzlerce předříkával slova přísahy putimský strážmistr Flanderka a posluhovačka se slavnostního slibu zhostila bezchybně, Byť s vytřeštěnýma očima, správně pronesla ono půvabné, "Přísahám bohu všemohoucímu, i vám, pane strážmistr…“

Nastupující americký prezident slavnostně přísahal rovněž, ale místo četnického strážmistra mu text předříkávala šarže ve službách spravedlnosti podstatně vyšší - sám předseda Nejvyššího soudu John Roberts.

Četnický strážmistr měl sice těžký abstinenční syndrom, ale počínal si suverénně. Naproti tomu nejvyšší soudce Roberts pokazil co mohl a mj. ve správné větě: "Slavnostně přísahám, že budu věrně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu, k tomu mi dopomáhej Bůh," přesunul slovo „věrně" až za Spojené státy! Obama to věrně zopakoval a tak vlastně slíbil: „...budu vykonávat funkci prezidenta Spojených států věrně a podle svých sil..."

Podobnou věrnost dle svých chabých sil slavnostně slíbili svým manželkám i Topolánek s Paroubkem (ten již dokonce dvěma různým) - a každý víme, jak se snažili. Obama by možná dopadl lépe, kdyby se - jako Pejzlerová - vedle boha  konzultoval  ještě u Panenky Marie Skočické a Ježíšmarjájosefa. Tím ovšem veškerá legrace končí!

Obama poté sice ve velkém stylu proflámoval a protančil svou první noc, ale druhý den večer, možná tak trochu s pocity četníka Flanderky, přísahal znovu! Bylo totiž rozhodnuto celou přísahu opakovat, což by ještě bylo akceptovatelné. Jenomže zatímco slavnostní přísaze svého prezidenta přihlíželo a svědčilo 1,8 milionu Američanů před Kapitolem a další desítky milionů u televizí, tentokrát světový četník přísahal v jedné z místností Bílého domu bez úřední Bible i bez manželky Michelle a kameramani s fotoreportéry zůstali před zavřenými dveřmi. Z této historické události existuje jen zvukový záznam a oficiální fotografie...

No dobře, namítne někdo, ale vždyť přísahal za přítomnosti předsedy Nejvyššího soudu a (údajně) čtyř nějakých novinářů! Skeptik v první řadě procedí - jó, tak novinářů! - a připomene, že novinařina je odjakživa bezva kamufláží pro schopné agenty, čehož čile využívají všechny země. Např. v článku Mám za sebou pár převratů Robert Baer (agentem CIA jedenadvacet let) přiznává, že jeho mimikry tvořila práce reportéra televize CBS  (Lidovky, 23. března 2006).

Nu a předsedové Nejvyššího soudu USA  jsou zase pověstní šprýmaři: John Roberts si jaksi zašprýmoval při předříkávání, ale mnozí již asi zapomněli šprýmaře nejpopulárnějšího  - Earl Warrena, který se proslavil jako šéf komise,  vyšetřující vraždu prezidenta JFK!  A  R. Nixon, pozdější prezident USA, nazval Warrenovu komisi nejlepším kanadským žertíkem v dějinách USA!

Warrenova komise se proslavila prohlášením L. H. Oswalda osamělým atentátníkem prezidenta JFK. Svatá pravda - vždyť sama Jacquelina Kennedyová, patříc, jak prezidentovi USA chybí kus hlavy a mozku, vzkřikla cosi jako „Bože, oni to udělali!" A další peripetie - např. bezprostřední zastřelení osamělého střelce Oswalda v policejním vězení vlasteneckým majitelem nočního podniku, vlastencův (Jacob Rubenstein) skon ve vězení necelé 4 roky poté na léčbu žaludku přesně dle Hyppokratovy přísahy, náhlá úmrtí mnoha svědků, i smrt R. Kennedyho  (bratra a ministra spravedlnosti v době atentátu JFK), zastřeleného zezadu, zatímco (údajný) atentátník Sirhán stál před RFK - činí slávu  nejvyšších soudců USA doslova nedotknutelnou.

Pak je jistě pochopitelná i ochota, se kterou se nejmocnější muž planety, Barrack Hussein Obama, vydal do jednoho z kamrlíku Bílého domu a před tak vybranou společností opět přísahal. Nadšení vlastenci pevně uvěří ve zvukový záznam i pořízenou fotografii (a vlastně kým?).

Jen čeští potomkové slavného byť imaginárního Švejka, nevylučující, že  se Nejvyšší soudce i Obama mohli přebreptnout také podruhé (např. ve stylu - Přísahám bohu všemohoucímu, i vám, pane strážmistr...), zvolají: „Ameriko, my ti věříme! Jenom nám, prosíme Tě, prozraď, kdo je Flanderka!"

Autor: František Stočes | neděle 25.1.2009 18:41 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,40 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,40
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik