Sobotkova podivná hra na referendum

Nynější šéf ČSSD, spoluzodpovědný za vyhazování stamilionů na stupidní volební kampaň – a to v době hospodářské krize i povodní – si ve svém blogu Podivná hra na referendum stěžuje: Věci veřejné, které se právě staly členem vládní koalice, neodhlasovaly návrh na referendum, který jim ČSSD předhodila sotva usedly ve Strakovce. Farizejství současného vedení ČSSD vyplave na povrch při jednoduché otázce: Jak dlouho a s jakými úspěchy provozujete, pane předsedo, vnitrostranické referendum v ČSSD? Jakými zkušenostmi oblažíte české voliče?

Pokud jde o nezbytný partajní kolorit celé kauzy, tak prvním aspektem je, že vedení ČSSD se možnosti, kdy by o stranických záležitostech rozhodovali členové strany v referendu, bojí jak čert kříže. Kam by to vedlo, kdyby si své slavné vůdce nevolila ze svého středu samotná věrchuška! Řadoví "ňomové" by totiž ty „nejslavnější hrdiny“ vnitrostranické zastupitelské demokracie – Grosse a jinde Urbánka či Černěnka – nikdy nezvolili! Paroubek po prohraných volbách 2006 sice přímou volbu předsedy ČSSD navrhl a sjezd mu ji schválil. Ovšem paroubkovská věrchuška ji prostřednictvím ÚVV jednoduše zablokovala, odhlasovala trapný předsjezd, který přímou volbu zrušil, a delegáti (fakticky Paroubkovi klienti), nakonec „volili“ Paroubka jako jediného kandidáta! Stejně jako za Husáka... Sjezd ČSSD, který by měl být názorovým střetem osobností a stoupenců levicových proudů, jste změnili ve frašku známou z totality.

Vy jste, pane předsedo, neviděl a neslyšel, jak se předseda kontrolní a revizní komise, Starec, mračí a cosi brumlá? Proč jste, pane Sobotko, jako 1. místopředseda ČSSD proti tomuto prznění stanov neprotestoval? Protestoval jste, pane předsedo, proti tomu, že delegáti sjezdu se sebe veřejně dělají hlupáčky, kteří jaksi nevědí co chtějí? Jste navíc právník – je snad vaše právní vědomí na úrovni plzeňských výtečníků?

Pravda, nynější stanovy ČSSD o vnitrostranickém referendu již cosi vědí. Vyhlásit ho ovšem smí zase jen věrchuška, pokud se milostivě uráčí, ale ta i kdyby nakrásně chtěla se milostivě uráčit nemůže  poněvadž stále neexistuje prováděcí řád referenda. Protestoval jste, pane předsedo, proti tomuto už notorickému šlendrijánu? Přečtěte-li si o vnitrostranickém referendu ve stanovách KSČM a zjistíte, že ČSSD je ve srovnání s „komunisty“ vlastně polodemokratická.

Přímá volba předsedy ČSSD, bude-li se vůbec konat, logicky dopadne tak, že straníci si budou moci demograticky "vybrat" z klanu několika pečlivě "prokádrovaných“ kandidátů, které jim podle tradice předhodí krajští baroni, čili nic nového pod sluncem. O neúctě ČSSD k demokracii ostatně svědčí, že vítězný lídr krajských voleb, Foldyna, byl svržen a za hejtmanku dosazena outsiderka. Jak jste proti tomuto výsměchu voličům protestoval?

Navíc si, pane předsedo, uvědomte, že přímá demokracie nemůže fungovat, pokud voliči nemohou o tématu volby svobodně diskutovat. Tuto funkci dokáže v rámci ČSSD i v éře internetu, plnit jen necenzurovaný vnitrostranický deník. Prvorepubliková ČSSD vydávala tři deníky současně. Nejsou však peníze, že? Ale jen za vaší sedmileté funkce korunního prince ČSSD, partaj vyhodila na volby více než miliardu korun, možná miliardy dvě.

V ČSSD navíc živoří Potěmkinova vesnice zvaná Masarykova dělnická akademie, která za dvacet let nevyprodukovala jediného absolventa. Opravdu povedená akademie! Vy nevíte, pane předsedo, že profesor Masaryk a dělník Steiner dali té akademii do vínku výchovu a formování sociálně demokratické elity? Jak chcete budovat a vést stát, když nedokážete budovat a vést politickou stranu?!

Zavedení institutu referenda ve státě by znamenalo významný mezník v pokroku demokracie, a pro ČSSD, která vybojovala všeobecné a rovné hlasovací právo, to musí být jednou z programových priorit. Jenže o neserióznosti návrhu nynějšího vedení ČSSD ZDE svědčí nejen to, že nebyl pečlivě a trpělivě předjednán se všemi relevantními politickými subjekty i osobnostmi, ale z mnoha argumentů  jeho zamítnutí hlavně ten následující: Vláda upozorňuje, „...že předložený návrh ústavního zákona je v podstatě totožný s poslaneckými návrhy, které byly předkládány již v minulém volebním období Poslanecké sněmovny a k nimž tehdejší vláda uplatňovala negativní stanovisko s uvedením celé řady konkrétních připomínek. Předkladatelé však nedostatky, na které bylo poukazováno již v minulosti, neodstranili.“ ZDE

To není jenom Kocourkov. Dokonce lze spekulovat, zda si po vládním Ne! vedení ČSSD hluboce neoddechlo. Vždyť jedno z prvních referend by zrušilo financování politických stran daňovými poplatníky, s jejichž  penězi partaje tak marnotratně nakládají...

 

Autor: František Stočes | pondělí 23.8.2010 17:47 | karma článku: 22,52 | přečteno: 2289x