Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Zanik Ceskoslovenska byl ocekavany uz diky tomu, jak Ceskoslovensko vubec vzniklo a nasledovne neuprimnosti a centralizacnich snah Prahy. Tech se toto hlavni mesto nemini vzdat dodnes a bude pouze prirozene, ze jeden den si v bodoucnu rekne i Morava a Slezsko o sve.

1 0
možnosti
Foto

To by se ovšem musela Morava a Slezsko domluvit, kde bude mít hlavní město.

0 0
možnosti
Foto

Usvědčen nebyl nikdo a jaký by asi měla mít RAF motiv? A kolik v ní bylo agentů a provokatérů?

0 0
možnosti
PB

Ptát se na motivy ultralevičáckých teroristů s prokázanými desítkami útoků, to myslíte vážně?

Obětí posledního úspěšného atentátu RAF se 1. dubna 1991 stal Detlev Karsten Rohwedder, ředitel státní organizace Treuhand zodpovědné za privatizaci východoněmeckých podniků.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Frakce_Rud%C3%A9_arm%C3%A1dy

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za diskuzní příspěvky a přeji všem debatujícím mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2020.

Pokud jde o rozdělení Československa, pak mělo proběhnout referendum, a k jeho zachování by bylo třeba souhlasu v obou republikách; a pokud by Slováci nebo Češi odmítli společný stát, došlo by k rozdělení.

Jugoslávie byla jiný případ. Tito tam fakticky zavedl družstevní /zaměstnanecké vlastnictví podniků, a taková ekonomika se nedala rozkrást jako u nás. Proto bylo třeba Jugoslávii nejprve „balkanizovat“ a rozdělit; a kdo se nepoddal, toho zdeptalo NATO. Díky tomu si např. Madlenka Allbrightová nebo Wesley Clarke přišli v Kosovu na slušné majetky (doly, Telecom atd.),

Zajímavá byla i privatizace NDR. Předseda privatizačního úřadu, sociální demokrat Detlev Rohwedder hodlal privatizovat podniky v NDR v co největší míře zaměstnanecky. Dostával výhružné dopisy a 1. dubna 1991 ho o půlnoci v bytě zastřelil odstřelovač. Puška byla z provenience NATO, ale pachatel nebyl dosud dopaden... Německo za něj drželo státní smutek, ale jeho následkyně již NDR privatizovala korporacím...

2 3
možnosti
PB

Nevím jak moc jste soužil se Slováky, ale tak jak tak jsou vaše názory notně vytržené z reality. Před rozdělením si 90% Slováků, a to i včetně dětí, bylo jistých, že Čechy živí (bylo to naopak, my živili SR), že oni jsou tahouni ČS sportu hlavně hokeje, že jsme jim zabili Štefánika, abychom je mohli následně zotročit (ne nepodobná konspirace té vaší, a bylo to naopak, zabili si ho sami), že nám zde postavili průmysl a infrastrukturu (bylo to přesně naopak) a že jako jediní se postavili Hitlerovi tím, že vyhlásili samostatnost. Před a těsně po rozdělení uráželi a vyháněli z kolektivů Čechy u nich žijící, ničili auta turistů s ČR značkou. Jejich nacionální povědomí dosahovalo obludných rozměrů. Referendem, kdy by 95% Slováků bylo pro odtržení a 65% Čechů proti by se ve svých bludech ještě utvrdili a skončilo by to časem dramatickým roztržením tak jak tak.

U té Jugoslávie nám chcete navykládat, že zatímco parlamenty ostatních republik (které si odhlasovaly samostatnost) byly zmanipulované západem, mafiemi a USA. Jediní Srbové byli rozumní, sociálně spravedliví a neovlivnitelní.

Jen vám unikl ten fakt, že oni sociálně spravedliví bratři rozpoutali nejhorší válku od konce II.ww, povraždili sta tisíce lidí, zakládali koncentráky a prováděli genocidu. A že mají od 90. let dvě světová prvenství: nejdelší vojenské obléhání a ostřelování města (Sarajevo) a že hromadné znásilňování povýšili nově na válečný zločin.

2 0
možnosti
Foto

Zánik Československa nebyl ostudný, ale naopak prospěšný. Jak pro nás, tak pro Slováky.

7 0
možnosti
Foto

Že by neměl žádné náklady?

0 0
možnosti

Každý, kdo tu dobu zažil ví, že situace byla tak vypjatá, že to nakonec mohlo skončit i násilnými akty. Rozumná rozluka bez nacionálních vášní bylo to nejlepší, co mohlo oba národy potkat. Dnes jsou mezi námi vztahy mnohem lepší, než kdykoliv v minulosti, tak jakýpak "ostudný zánik Československa"?

12 0
možnosti
Foto

Tak nazval bych to spíše "nekorektním zánikem". Ale když to bylo tak prospěšné, proč to nebylo odsouhlaseno v referendu, tedy muselo být učiněno bez ohledu na veřejné mínění. Vždyť to je na hlavu. Dělat podvody, když to není nutné. A my jsme se vzájemně potřebovali. Slováci kvůli Maďarům, Češi kvůli Němcům. Nabízelo se další řešení: trojfederace.

0 0
možnosti
JM

Zánik ČSR započal Havel ořezáním zbrojní výroby na Slovensku a pomlčkovou válkou.

1 1
možnosti
IB

I88v34o 48B11o30u73š36e

1. 1. 2020 10:22

Houby. Vraťte se do 30. let. Nejmíň.

2 0
možnosti
Foto

V celostátním referendu by samostatnost Slovenska neprošla, protože Čechů bylo dvakrát tolik. Ono to prvorepublikové Československo nebyla žádná selanka, jak se traduje.

2 0
možnosti
HV

To je sice pravda, ale otázkou je, proč by Češi měli co kafrat do Slovenského osamostatnění. Chcete být samostatní? O.K. Domluvíme se jak to udělat a hotovo. A tak by to mělo být všude...

2 0
možnosti
Foto

Rozdělení státu bylo jediným možným řešením emancipačního hnutí na Slovensku. To, co jste napsal, můžete přednášet těm, co to nezažili, ale prosím ne těm, kteří to sledovali den po dni.

Nikdo v České republice z toho radost neměl, na rozdíl od Slovenska, kde hořely vatry nezávislosti.

Dnešní stav je vysoce uspokojivý, nejsou žádné třenice, animosity, v ČR žijí a pracují desetitisíce Slováků bez jakýchkoliv potíží, myslím, že je to podobně s Čechy i u nich. Takže prosím, příště méně emocí a více faktů a objektivity.

18 0
možnosti
IB

I56v78o 63B81o75u69š96e

1. 1. 2020 10:22

Každý, kdo pobýval na Slovensku déle než jednu dovolenou, to ví.

1 0
možnosti
VS

Problém byl v tom, že slovenská reprezentace (a nejen ona) si federaci představovala jako slovenskou samostatnost s českou pojišťovnou. A ohledně referenda, po kterém zastánci společného státu tak volali - shoda by nebyla ani na znění otázky.

19 0
možnosti
PL

P89e62t50r 19L78o64r55e44n81c

31. 12. 2019 21:20

Souhlas. Velmi tuhý režim. Domovní prohlídky StP (Státních tajných pravdoláskařů), děti se nemohly dostat na školy protože rodiče byli vyloučeni z Občanského fóra nebo v prověrkách odmítli souhlas s konvertibilitou měny, kdo nešel do průvodu na 17. listopadu, mohl počítat s pozdějším popotahováním (rýma), ...;-)

3 0
možnosti
PL

P81e47t56r 31L42o33r64e20n95c

31. 12. 2019 21:21

Patřilo pod Kocoura 20:04

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,23
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik