Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S myšlením lidé umí velmi zdařile manipulovat i laici, natož potom špičkoví odborníci ze CIA. Za vším co se na světě šustne, dnes Ukrajina, masová imigace do Evropy, Arabské jaro, před 25 lety rozpad socialistického tábora a SSSR, je třeba vidět USA a její zájmy. Kdo se podvolí a stane se její loutkou je slušně placen (mezi ně patřil i Havel), kdo se vzepře a jejím zájmům škodí, je zlikvidován. Rozpad Jugoslávie se USA hodil a tak ho iniciovala i obhajovala. Teď se něco podobného děje na Ukrajině a postoj USA je opačný. Proč takový obrat?

2 1
možnosti
IB

I44v34o 21B97o58u35š27e

10. 8. 2015 14:05

Berete na to neco?

0 0
možnosti
JR

J26a68r68a 31R16a71n43k

10. 8. 2015 1:26

Ptat jste se mel v 90. letech, kdyz se zacala strasne umele dohramady poskladana Jugoslavie rozpadat, nikdoho nezajimalo, ze se navzajem nenavideli....ted si musite najit duvod, na koho to hoditRv

3 1
možnosti
Foto

O tom, jak se všichni navzájem nenáviděli, vypovídá počet smíšených manželství, že ano?

2 3
možnosti
RE

Po shlédnutí filmu ,,Okupace v 26 obrazech" se divím, jak někdo může milovat Chorvatsko. Nikdy jsem se tam necítil dobře a věřím, že získat je k podobným zvěrstvům bylo snadné.

1 0
možnosti

Chorvati bývali označováni již před mnoha, mnoha lety,  čili více než těmi zmiňovanými 20 , jako jeden z nejkrutějších národů na světě. 

Tehdy jsem nevěděla, proč.

0 1
možnosti

Pane autore, když vezmete v úvahu, že suverénně nejvíce válek se v historii vedlo z náboženských důvodů a k tomu přičtete, že v bývalé Jugoslávii vedle sebe žili pravoslavní Srbové, křesťanští Chorvaté a muslimští Bosňáci, tak to byla dost výbušná směs sama o sobě.

Nedávno jsem viděl dokument o fotbalových ultras z Chorvatska a ze Srbska ... viděl jsem záběry z roku 1990, co se dělo při zápasu Partizanu Bělehrad a Dinama Záhřeb a nikdo mne nepřesvědčí, že klíčem k válkám na Balkáně byla ekonomika. Byla to národnostní nesnášenlivost živená rozdílným náboženství každého z hlavních etnik těch válek.

Ať už byl Tito jakýkoliv, musel být velmi silnou osobností, že dokázal udržet Jugoslávii během svého života v klidu.

5 0
možnosti
Foto

Chování fotbalových ultras bych vždy nebral jako relevantnízáležitost. To bychom tak museli vysvětlovat i chování britských  ultras na stadionu Heysel v Bruselu při finálovéutkání Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ) mezi Liverpoolem a Juventusem Turín,29. května 1985. Nebo fyzické střety ultras Sparty s  ultras BaníkuOstrava. Také ultras Černomorce Oděsa, kteří se loni spolupodíleli na oděském masakru,lze označit spíše jako užitečné idioty akce, uspořádané (a dosud „nevyšetřené“)Kyjevem. Relevantní byly spíše reakce českých hokejových fanoušků při zápasechs SSSR po 21. srpnu 1968 a okupaci ČSSR, které korespondovaly s naprostovětšinovým názorem československé společnosti. Zda byla v roce 1990 již taktorozdělena jugoslávská veřejnost nevím; určitě rozděleni byli předevšímpolitikové.

Separatistické tendence byly charakteristické (za Tita) proChorvaty, kteří vyčítali Bělehradu, že bere peníze z chorvatské turistikya investuje je do rozvoje srbského průmyslu (přičemž Tito byl po otci Chorvat);pojem Ustašovci je nechvalně známý. A protože pojem „Balkán“ se už předtím stalsynonymem pro kruté národnostní střety je zřejmé, že ony běsy nebylo vůbectěžké oživit a pustit ze řetězů.

Československo se také rozdělilo a Klaus argumentoval tím,že je nutné odstřihnout penězovod na Slovensko… Ale analýza 17. listopadu 1989(např. od Miroslava Dolejšího) dokazuje, že to bylo předem připravené zezahraničí a prof. W. Komárek to potvrdil.

Možná, že se rozpad Balkánu na malé a samostatné státy ukážejako nejlepší řešení; ale dalo se to provést mírumilovně a bez obětí akrutostí; to by do toho ovšem nesměly zasahovat Německo a EU.

0 0
možnosti
JH

J90a44n 24H34l91e91d94í35k

9. 8. 2015 22:52

Chorvaté a Slovinci nikdy nemilovali těžce proruské Srby. Těžce nesli nadvládu Srbů, zastávajících vysoké posty v Chorvatsku a Slovinsku. Povinný odvod zisků z turistiky léta mizel v bělehradských bankách, které investovaly drtivou většinu právě že v Srbsku. Kosovo Pole a srbská porážka z r.1389 , kde muslímové rozprášili pravoslavné Srby, stále připomínala vřed na hrdosti Bělehradu. Albánské přečíslení, výsledek početných rodin, předzvěst celé Evropy, možná i světa, se nedalo  řešit plošným vyhubením muslímů. Zásah NATO proti expanzivní politice Srbů byl nutným krokem, záchranou lidských životů.---  Tak, jak měli čeští komunisté v prosinci 1989 nahnáno a třásli se před občanskou zlobou a potřebným potrestáním, což sluníčko Havel odmítl, tak se třásli Srbové na území Chorvatů a Slovinců. I tyto Srby NATO uchránilo před tresty, a majetky (vily,hotely) Srbům ponechali. Rozhodnutí NATO bombardovat Srby, iniciovalo odstřelení historického mostu v Mostaru a dělostřelecké bombardování Dubrovníku. To už Srbové přehnali, nebo né ?

3 0
možnosti

V tomhle bych sluníčkového Havla nekritizoval. Děkujme za to, že tu po revoluci nedošlo k násilí, k nějakému vyřizování účtů a tím pádem jenom k dalším křivdám.

Že nebyli soudně postihnuti ti, kteří v 50.letech řádili jako prokurátoři u soudů s osobami jako Milada Horáková, to je bohužel fakt.

2 0
možnosti
VV

je to tady samej slepejš s vymitým mozkem z médií spívající jen lživé agitky z USA, kteří umí jen šířit rozbroje a války po celém světě ;-€Rv

3 9
možnosti
VR

;-D;-D;-Djá ho nemám vym i tý, ale vypitý....

7 0
možnosti
JS

To jsou ale blbosti. Srbský nacionalismus byl v minulosti příčinou více konfliktů. Je například nesporný jejich podíl na rozpoutání 1. světové války. Jejich chování hodně připomíná ruskou náturu.

11 5
možnosti
VM

Kromě Slovinců jsou tam nacionalisté všichni.Takoví chorvatští ustašovci,to kam se na ně hrabali němečtí nacisté,pokud jde o zvěrstva.Nemám o Srbech iluze,ale neustále je demonizovat a o ostatních národech bývalé Jugoslávie hovořit jako o obětech,je černobílé vidění jak z bolševické Naší Pravdy.

5 1
možnosti
Foto

Rv To jsou kecy jak z Tribuny lidu. Válku v  Jugoslavii začalo Srbsko, aby vojenskou silou zabránilo snahám státu začlených do Jugoslavie získat samostanost. Srbové v přihraničním pásmu vlastní státní útvar Republika Srbská Krajina. Stalo se tak v reakci na chorvatskou deklaraci nezávislosti v červnu 1991.Když Srbové získali kontrolu nad Krajinou, vyhnali z oblasti přes 200 tisíc nesrbských obyvatel. Mezinárodně tento stát založený na etnických základech ale nikdy nedošel uznán. Chorvati a přidružení Bosňáci zahájili  vojenskou operaci Oluja (Bouře)  jejíž cílem bylo získání kontroly nad celým Chorvatskem,  při které prchlo do Srbska 150 tisíc Srbů a  to  dobrovolně. Takhle postupně lze vyvrátit každou vaši  lež  a demagogii.Rv

14 3
možnosti
JF

Spíš z Práva Lidu, kde tenhle pisálek působil, co jiného by z něho mělo  vypadnout....Rv

10 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS