Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

"Co vlastně mohl Beneš dělat? Co by mu neohumanista a generál po bitvě Schwarzenberg  asi poradil."

Je jasne co mohl Benes delat. Mohl se zachovat slusne a civilizovane. Mohl Nemce jak bylo potvrzeno mezinarodne, vystehovat do "Reichu" a to zpusobem civilizovanym, ne s 20 kg. na zadech. Jejich domy a pozemky by zustaly stejne tam kde jsou. To bylo urcite v Benesove moci. Prehmaty, co by sem a tam nastaly, se daji urcite vysvetlit povalecnou psychozou vitezu proti porazenym. Dnes by se o nas mluvilo jinak, tak jako se o nas mluvi pri inteligentnim rozdeleni Ceskoslovenska v roce 1992. Myslim, ze toto je prijatelny nazor.

0 0
možnosti
PD

Napsal jste takový poloblábol. Večer se ukáži a napíši svůj názor.

0 0
možnosti

S kolektivní vinou přišli nejdříve němci, viz, vyhlazení Lidic a Ležáků za atentát na

Heydricha, vyvraždění milionů židů a dalších lidí v koncentračních tábotech za to že nebyli čistokrevní arijci a tak bychom mohli pokračovat a i v dnešní době by se většina lidí zachovala úpně stejně kdyby jim někdo vyvraždil celou rodinu pro nic za nic.

2 1
možnosti
PS

Jak píšu niže. Relativizovat jeden ločin zločinem opačným je přesně ten alibismum na který KS v této otázce nehraje...

0 0
možnosti
MJ

Skvělý text. Já musím podotknout, že pohledem K. Schwarzenberga by brutální bombardování Tokia, Hirošimy a Nagasaki mělo být také genocidou, protože všechny tři případy bylo jen bombardování civilistů s ohledem na vývoj tehdejší situace. Bohužel jsem se ale tady na diskuzích setkal s lidmi, kteří považují odsun Němců za válečný zločin a zmíněné bombardování za urychlení konce války a vlasntě za záchranu většího množství životů. Větší pokrytectví nejde z hlediska pohledu na lidský život najít.

3 1
možnosti
PS

Víte v čem vám to kulhá? POválečné odsuny. Pokrytectví je jedna věc, srovnání které vlastně není srovnáním je věc druhá. Mimochodem nejsem historik, ale pokud vím tak jistá skupina lidí zpochybňuje až druhou atomovou bombu. Nicméně přít se o tom mohou jen histrikové kteří znají kontext pořádně...

1 1
možnosti
Foto

Robert Horáček píše: Tenkrát se chopil zbraně kdejaký

opilec, aby vražděním obyčejných Němců, kteří mohli za válku asi jako on,

ukázal, jaký je hrdina.. A to se dělo všude, lůza vládla a nikdo za to nebyl

potrestán. Tehdejší vláda všechno pardonovala.

 

Nežil jsem tehdy a nevím, zda je tato doba dostatečně zdokumentována. Vy např. selháváte, pokud jde o roli Wehrwolfu.. Jako by ani neexistoval... O jejich zločinech po válce je dnes aksi nespolečenské hovořit. Ale moje informace o tom, co se v pohraničí dělo  jsou pouze ústní, od pamětníků, a dokonce z 60. let..

1 0
možnosti
PS

P78e62t42r 40S89o28k35o60l

21. 1. 2013 0:30

Mám problém s uznáním společenské potřeby na lidmi provedené zrůdnosti za všech okolností napasovat a aplikovat až naivně nedokonalý právní systém. Je jediným důvodem to, že momentálně nic lepšího k dispozici není? Na všechny události se dá dívat z mnoha úhlů, rovin a každý z pohledů ovlivňuje to co vidíme a cítíme. Ani dnes by nebyl Beneš souzen stejně jako nebyl  před téměř 70lety, důvodem není neexistence současných právních norem. Důvodem je samotná morální podstata rozlišování toho co je zlo a co je trest. Pokud prostě tehdy milióny stigmatizovaných obětí sdíleli pocit, že zlo bylo potřeba potrestat a jedním z trestů byl odsun, pak by těžko mohl být souzen tehdy, dnes i v budoucnosti.

2 0
možnosti
RH

Tenkrát se chopil zbraně kdejaký opilec, aby vražděním obyčejných Němců, kteří mohli za válku asi jako on, ukázal, jaký je hrdina.. A to se dělo všude, lůza vládla a nikdo za to nebyl potrestán. Tehdejší vláda všechno pardonovala..

1 3
možnosti
JP

Ano, možná máte svoji pravdu, ale zatímco  z pohledu Němců to byla česká lůza tak ti, co vyháněli Čechy z pohraničí, plivali na ně, ponižovali a vraždili, to byli patrně němečtí nadlidé? Tohle náhodou lůza nebyla? [>-]

2 0
možnosti
PS

Jeden z nejlepších článků v této diskusi.Příznivci K.Swarzenberga,kteří se dívají na tehdejší události dnešní optikou a současnými zákony vás asi napadnou.Zajímalo by mě jak by se dnešní moralisti zachovali kdyby prožili válku a stalo se jim to co jste vyslechl v té tramvaji.V podstatě jsme ve válce s teroristy všeho druhu,kteří se neštítí vraždit bez zábran a když se jim někdo postaví,kdejaký humanista se ohání jejich právy.S takovým přístupem nás radikálové jednou převálcujou.

6 2
možnosti
PS

P92a17v70e83l 52S14y56c92h27a

20. 1. 2013 23:17

Pane autore, myslím že se v něčem mýlíte, ale alespoň si kladete dobrou otázku-co měl prezident dělat?

Nejprve k tomu omylu. Pokud byli během odsunu zavražděni bez soudu lidé, je to zločin. Souhlasíte? Pokud byli odsunuti a byl zabaven majetek lidem, kteří se provinili jen a pouze tím, že byli němci, je to taky zločin. Souhlasíte? Pokud se dějí zločiny, nefunguje to jako rovnice.... Zločiny na obou stranách se odečtou a nakonec se určí ten dobrý a ten špatný-to je ten na jehož straně zbylo víc zločinu... Může se nám to nelíbit nak chce, odložte emoce a podívejte se na to očima oběti. Té je v ten moment jedno jaké jsou okolnosti, buď je na ní páchán zločin a nebo ne... 

A k otázce - co měl dělat. Předně, to nikdo neví, protože o vsěch alternativách se můžeme jen více či méně úspěšně domnívat jak by dopadly. O tom ale soudy jsou. Pakliže se násilí skrývalo ve všech představitelných řešeních patrně by odsouzen nebyl. Pakliźe by mu někdo dokázal že pochybyl a že nenásilné řešení vysídlení existovalo, asi by měl smůlu. To je osud toho kdo má břímě vydávat rozkazy podle kterých se ostatní řídí...

Můžete vinit nedokonalost lidského soudnictví, můžete vinit dnešní dobu, že na podobné situace nahlíži tak jak nahlíži. Ale vinit KS že se jen pravdivě podíval na historické události  pohledem dneška a pojmenoval vzniklý obraz? A z čeho ho vlastně viníte? Jak může někdo někoho odsuzovat za pravdu?

2 5
možnosti
VH

S tím zabavením majetku, možná to z dnešního hlediska nebylo nejlépe provedené, ale označovat to zločinem nelze. Ono to totiž vycházelo z rozhodnutí vítězů války. A to rozhodnutí tak nějak bralo v potaz, že by někdo měl zaplatit škody, které Německo natropilo.

3 0
možnosti
VH

Když museli v r. 1991 odcestovat pryč usazené rodiny sovětských důstojníků a civilních pracovníků, tak taky nikdo nezkoumal, zda jsou vinni osobně nebo kolektivně.

Debata o odsunu vyžaduje taky debatu o dobových okolnostech, nelze jen tvrdit, že z dnešního hlediska nelze takto ublížit lidem, kteří měli cizí občanství.

3 1
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik