Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

certik_bertik

1. 8. 2010 23:30
největší tragédie

bylo, že se k revoluci dostalo Rusko což nemohlo nikdy dobře dopadnout

0 0
možnosti
FS

František Stočes

4. 8. 2010 9:58
Re: největší tragédie

S tou tragédií souhlasím, ale hlavní problém byl v bolševickém omylu, že socialismus znamená zestátnění ekonomiky. Oni vlastně nahradili kapitalismus buržoazní kapitalismem státním, který umožňoval vykořisťovat nejen vysoce schopné dělníky, ale i imteligenci. Ale alespoň podali důkaz kudy cesta nevede.

Bolševici tím že se stali světovou velmocí tak na 100 let zablokovali přirozený společenský vývoj kapitalismu směrem k socialismu. Tím skutečně socialistickým ekonomickým subjektem, ve kterém neexistuje kapitalistické vykořisťování, je výrobní družstvo! Čímž nemyslím naše  mnohá pseudodružstva, kde "družstevníky", fakticky akcionáři, je management složený z bývalých soudruhů a ostatní pracovníci jsou pouze zaměstnanci družstva. Viz třeba Quo vadis (evropští) socialisté?

http://www.blisty.cz/2009/12/16/art50327.html

0 0
možnosti
C

certik_bertik

4. 8. 2010 13:16
Re: největší tragédie

pokud hodláte nahlížet na levicové strany optikou  "za minulého režimu se ve Východní Evropě i jinde děly křivdy" tak co byste očekával že vám řeknu?

V případě Východní evropy byl problém v Rusku a jeho polofeudálního režimu (který se tam nezměnil dodnes) a v případě Číny a Asie byl problém ten že pro lidi tam je rozdělení politického spektra na levici a pravici prázdný pojem, oni rozumí jen tvrdé vojenské diktatuře, vlastně nikdy nic jiného nepoznali.

Volební propad? No to je přece normální, jednou jedna strana vyhraje a jednou prohraje to je snad normální ne? v roce 1998 se to zdálo být obráceně a co?

0 0
možnosti
FS

František Stočes

4. 8. 2010 13:57
Re: největší tragédie

čertík-bertík napsal: "Volební propad? No to je přece normální, jednou jedna strana vyhraje a

jednou prohraje to je snad normální ne? v roce 1998 se to zdálo být

obráceně a co?" To nikdo nepopírá, jde jen o to, že socialistické strany ztrácejí členskou základnu, zanikly jejich  deníky, jejich vzdělávací akademie a z někdejších kulturních subjektů se mění ve spolky kariéristů. ČSSD je zářným případem. Na Západě je ten dekadentní proces pomalejší, ale zjevný.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

4. 8. 2010 14:03
Re: největší tragédie

tak proč o tom píšete, když z toho máte takovou radost. Jděte do kostela a dejte 20 korunek do kasičky ať tomu pámbu požehná:-)

Já bych to neviděl tak dramaticky, ČSSD na tom byla mnohdy i mnohem hůř

0 0
možnosti
FS

František Stočes

4. 8. 2010 14:41
Re: největší tragédie

No, dramatičtěji to vidí exporadce prezidenta Clintona Lester Thurow v článku

Přijde nová revoluce a po ní nový středověk

"Po druhé světové válce začala pravice vnášet do politiky pragmatismus, levice zůstávala při své překonané vizi. Teď, když levice úplně ztratila vědomí historické mise, kapitalisté se nemusejí z této strany ničeho obávat... Levice uvěřila ve svobodný trh, uvěřila pravicovému individualismu. Jestli se dají vystopovat jakési rozdíly, pak jen v tom, že levice ze setrvačnosti ještě rozdává jakési drobky blahobytu. Ignorujíce existenci globálního trhu, pokouší se levice udržet stará sociální privilegia, ale to je cesta, která nikam nevede..."

http://www.netsocan.cz/socan/num0310/thurow.html#thurow

0 0
možnosti
C

certik_bertik

4. 8. 2010 15:35
Re: největší tragédie

vy tady lamentujete nad nešvary, ale řešení nenabízíte

0 0
možnosti
FS

František Stočes

4. 8. 2010 15:38
Re: největší tragédie

certik_bertik: vy tady lamentujete nad nešvary, ale řešení nenabízíte

Myslím, že řešení nabízím a velice jasně:

http://www.blisty.cz/2009/12/16/art50327.html

0 0
možnosti
C

certik_bertik

4. 8. 2010 15:46
Re: největší tragédie

Levice se pokouší udržet sociální privilegia;-D,a jaká tak jděte za mistrem na dílnu že chcete aby se k vám pěkně choval co vám řekne dneska každý zaměstnavatel. "Jestli se ti něco nelíbí tak vypadni"

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik