Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KSČM se buď obrodí, nebo zanikne

Správnost teorie obvykle potvrzuje úspěšná praxe. KSČM vznikla v březnu 1990 a v jejím programu stojí, že strana „Porážku… a zhroucení socialismu stalinsko-brežněvovského typu pochopila především jako důsledek faktického opuštění

socialistických a komunistických myšlenek.“

KSČM se tudíž k oněm komunistickým myšlenkám vrátila a výsledkem je, že zatímco v prvních svobodných volbách 1990 komunisty volilo 997 919 voličů, tak ve volbách 2021 dostala KSČM pouhých 193 817 hlasů a komunisté s 3,60 % poprvé v historii vypadli z parlamentu… Takže základní chyba bude zřejmě v Marxově teorii.

Pokud by však KSČM Marxův omyl uznala a v důsledku toho se ideologicky obrodila (a logicky změnila i název!), stala by se jedinou stranou s pozitivní vizí na české, a dokonce i světové politické scéně, a zároveň protagonistou nové internacionály. Takže za pokus to stojí…

Vážené dámy a vážení pánové:

Kateřina Konečná. předsedkyně ÚV KSČM, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM; Petr Šimůnek, první místopředseda ÚV KSČM; Marie Pěnčíková, místopředsedkyně ÚV KSČM; Ludvík Šulda, místopředseda ÚV KSČM; Milan Krajča, místopředseda ÚV KSČM; Jiří Horák, předseda Ústřední revizní komise KSČM; Ivan Nadberežný, šéfredaktor serveru Naše pravda; Vladimír Slobodzian, zástupce šéfredaktora serveru Naše Pravda; Monika Hoření, redaktorka serveru Naše Pravda; Josef Skála, pokus o kandidaturu do voleb prezidenta ČR

Vážené dámy a vážení pánové,

obracím se na vás, jako na elitu KSČM, tzn. politické strany, která i přes omyly vždy usilovala o spravedlivou a pokrokovou společnost. Sám jsem byl členem (1992-2018) „sesterské“ ČSSD a vystoupil jsem z ní se závěrem, že tato partaj je definitivně převzata kariéristy i chaoty nejrůznějšího ražení a čeká ji trapný osud národních socialistů. (1)

KSČM stojí dle mého názoru rovněž před zánikem, ale ze zcela jiného důvodu, kterým je lpění (byť v dobré víře) na z 50% pochybné marxistické ideologii. Pokusím se to vysvětlit a předložit řešení.

K. Marx byl nesporně géniem, pokud jde o analýzu a kritiku kapitalismu. Viz například pasáž z Komunistického manifestu z roku 1848: „Čím překonává buržoazie krize? Jednak vynuceným ničením celé masy výrobních sil, jednak dobýváním nových trhů a důkladnějším využitím starých. Čím tedy? Tím, že připravuje všestrannější a mohutnější krize a že zmenšuje prostředky, jak krizím čelit.“

Zde jsou dokonce předpovězeny příčiny i souvislosti mezi covidovou tragédií, konfliktem na Ukrajině a následnou energetickou krizí (!). Přičemž důkazy jsou zjevné: virus SARS-CoV-2 je zločinného původu; dále prohlášení ruského ministra zahraničí, viz, „Rusko připouští příměří. Někdo nás zatáhl do umělého konfliktu, šokoval Lavrov 2. března 2022“ (2); a nakonec britsko-americká spolupráce při zničení plynovodu Nordstream-1 výbušninou. (3)

Marx (a marxisté) se však osudově mýlili v procesu, kterým bude kapitalismus nahrazen, a jejich pokus dějiny odmítly. Výsledkem je nyní hrozivá evoluční anomálie, kdy téměř 95% západní ekonomiky, vlastněné kapitalistickými predátory, generuje individualismus, egoismus a bezohlednost; a v důsledku toho i existenční rizika pro celou civilizaci. (4)(5) Situaci navíc dramatizuje absence adekvátní ideologie, přičemž archaické věrouky – křesťanství, islám a židovské náboženství – dominující v éře supermoderních zbraní hromadného ničení, situaci pouze komplikují.

Přitom již za Marxova života bylo zřejmé, že evoluční střet by měl proběhnout mezi ekonomikou privátní a ekonomikou družstevní, tvořenou družstvy, podniky vlastněnými zaměstnanci (např. formou zaměstnaneckých akcií) a rovněž subjekty, jejichž družstevníky jsou právnické osoby.

Mezilidská spolupráce, nezbytná pro úspěšné družstevní podnikání, začala fungovat jen proto, že jednotliví občané dokázali překonávat své negativní lidské vlastnosti jako sobectví, pohodlnost, lhostejnost, chamtivost apod. a praktikovali spíše jejich opaky. Na tomto základě se pak vytvářely hodnoty potřebné pro fungování společenství, tzn. poctivost, zodpovědnost, spravedlnost, důstojnost, solidarita a demokracie, Takováto komunita již byla schopná společně vytvořit, vlastnit a úspěšně provozovat dílnu, továrnu, konzumní či spořitelní družstvo i předčit flexibilnější privátní konkurenci; a navíc kultivovat celou společnost.

Marxisté však rozvoj družstevní sféry osudově paralyzovali. Jednak rozdělením masy pracujících na „pokrokové“ revolucionáře a „anarchisty“ (což bylo pejorativní označení pro stoupence družstevního podnikání), a rovněž nesmiřitelným bojem o vlastní dominanci. Zmínit je nutno již 1. Internacionálu, kterou svolali a zakládali stoupenci družstevnictví (!); aktivity K. Marxe a jeho souvěrců však vyústily v nepřátelské převzetí této klíčové družstevní instituce marxisty.

Družstevní sektor tak čelil přirozené, nicméně bezohledné kapitalistické konkurenci a současně i mohutné marxistické diverzi, a proto nedokázal splnit svou historickou roli. Čili nebýt marxistů, kapitalismus by na Západě dnes existoval patrně jako marginálie…

Vážené dámy a vážení pánové,

osobně jsem přesvědčen, že pro úspěšné řešení současné evoluční anomálie Západu i pro perspektivní vývoj celé civilizace je nezbytné neprodleně vytvořit originální politickou stranu s adekvátním programem a ideologií, schopnou vnímat i řešit současnou situaci a zformovat internacionálu těchto stran.

Již z předešlých důvodů (6) je zřejmé, že název této pionýrské strany musí být Družstevní strana ČR. Tento název jednak koresponduje s ekonomickým programem, kterým je transformace ekonomiky (privátní, státní a komunální) na družstevní formy; a současně garantuje věrnost družstevním hodnotám, tzn. demokracii, solidaritě, spravedlnosti, zodpovědnosti a poctivosti a rovněž principům družstevní identity. Pod jinými partajními názvy by tato koncepce byla oslabována, tříštěna nebo dokonce zneužívána i pro jiné a obskurní politické účely.

Družstevní strana navíc musí mít i vlastní a unikátní ideologii, v níž budou družstevní hodnoty zkoncentrovány a sladěny. Domnívám se, že s touto ideologií přišel již Platón a přijal ji i A. Einstein se slovy, „Ideály, které přede mnou zářily a znovu a znovu mě naplňovaly radostnou životní odvahou, byly pravda, dobro a krása.“ Tato ideologie, přijatelná pro antického filozofa i geniálního fyzika jaderné éry, by tudíž měla být akceptovatelná nejen pro družstevníka, ale dokonce i pro budoucí umělou inteligenci…

Nová Družstevní strana ČR by navíc – po dosud „obskurní“ Družstevní straně britské, vzniklé v roce 1917 (7) – byla teprve druhou na světě a zahájila by formování internacionály Družstevních stran a současně i reálnou kultivaci západní civilizace.

Vážené dámy a vážení pánové.

z předchozích argumentů je zřejmé, že skomírající marxistická „Komunistická“ strana Čech a Moravy takovou stranou být nemůže (a navíc má již kvůli názvu nulový koaliční potenciál). Pokud by však byla ochotna se přejmenovat na Družstevní strana ČR a přijmout družstevní program, etiku i ideologii, její historie by zůstala zachována a transformovala by se v protagonistu pozitivního dějinného vývoje.

Poněvadž ve Vašem případě jistě půjde o zásadní rozhodnutí, pak za nejrychlejší legitimní postup lze považovat neodkladné zahájení veřejné diskuse – o změně názvu, programu a ideologie KSČM – vedené na úrovni stranických elit (včetně účasti angažovaných členů), a poté případný návrh na změnu názvu neprodleně předložit členské základně ke schválení formou stranického referenda.

Budu-li moci k úspěchu tohoto počinu nějak osobně přispět, pokusím se samozřejmě kooperovat a prosím o stručné informace o průběhu eventuální diskuse, mj. i formou rubriky v Naší pravdě.

S úctou

František Stočes, Praha; dr.strana.stoces@email.cz (Adresátům odesláno 19.2.).

Návrh byl odeslán 19. února 2023 a 26. 2. 2023 přišla následující odpověď:

„Vážený pane doktore,

děkuji za Váš e-mail i náměty v něm. KSČM aktuálně zvažuje různé strategie pro následující evropské i krajské volby, a to včetně spolupráce s jinými politickými subjekty a spolky, nicméně přejmenování KSČM není nyní na stole.

S přáním hezkých dnů

Kateřina Konečná“

PS. Přejmenování KSČM na Družstevní stranu by neměl být zásadní problém. Ostatně první „marxistická“ strana se jmenovala Sociálně demokratická dělnická strana (SDAP); a založili ji v roce 1869 Marxovi soudruzi A. Bebel a W. Liebknecht. V roce 1875 se SDAP přejmenovala na Socialistickou dělnickou stranu Německa (SAPD); přičemž Marxovi nevadilo její jméno, ale (Gothaský) program. V roce 1890 změnila název i SAPD a stala se Sociálně demokratickou stranu Německa (SPD). První komunistickou stranu založili Lenin s Trockým po secesi a přejmenování radikálního křídla marxistické sociální demokracie v Rusku.

Čínským partnerem Družstevní strany ČR by zatím zůstala KS Číny. Jednak kvůli odlišnosti čínské historie i kultury (vůči západní), a také proto, že při post maoistických ekonomických reformách neváhala zavádět i družstevní a zaměstnaneckou ekonomiku.

PPS. Pokud jde o vnitrostranickou demokracii Družstevní strany pak by měla mít zásadně přímou formu, prostřednictvím vnitrostranických referend. Současně je ale nutné zavést funkční pojistku proti např. nepřátelskému převzetí strany (infiltrací členské základy apod.). Takovou funkci by mohl realizovat např. stranický orgán s právem veta a složený nejprve ze zakladatelů, a poté průběžně doplňovaný věkově a služebně nejstaršími funkcionáři.

PPPS. V případě, že se transformační proces protáhne, nebo nebude zahájen či ztroskotá, není vyloučeno založení Družstevní strany ČR i jinými subjekty či jinou formou. V takovém případě však enormně vzroste riziko další marginalizace a zániku KSČM.

PPPPS. Tento návrh pojímám jako veřejný, s nabídkou jeho publikace v Naší pravdě a v Parlamentních listech a s umístěním na svém blogu na iDnes a Facebooku.

Odkazy

(1) Se Sobotkou v čele se ČSSD zas historicky znemožní

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=373865&setver=touch

(2) Rusko připouští příměří. Někdo nás zatáhl do umělého konfliktu, šokoval Lavrov 2. března 2022

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-lavrov-bezpecnost-zelenskyj-primeri-jednani-invaze-valka-ukrajina.A220302_173606_zahranicni_jhr

(3) Liz Truss Allegedly Sent Message To Blinken After Nord Stream Sabotage: “It Is Done”

https://thewashingtonstandard.com/liz-truss-allegedly-sent-message-to-blinken-after-nord-stream-sabotage-it-is-done/?fbclid=IwAR2QtNTx6YcXCpQefCY3i64C_8aiaPjhpk9vlecV_Gd7kZgp_U-fn29WAmI

(4) Podíl Marxe a marxistů na covidové i válečné katastrofě /1/

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786707

(5) Marxisty deformovaný Západ je existenční hrozbou pro celou civilizaci /2/

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=793914

(6) Družstevní stranu ČR jako krok pro záchranu civilizace

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=797917

(7) Příběh britské Družstevní strany /4/

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=724479

 

 

Autor: František Stočes | čtvrtek 23.2.2023 17:23 | karma článku: 7,89 | přečteno: 549x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,56 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik