Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orbán: EU se mění v Sovětský svaz a Brusel v jeho Moskvu

Na konferenci „Třicet let svobody“, konané v sobotu 19. června v Budapešti, se maďarský premiér Viktor Orbán v projevu věnoval nutnosti obrození Evropské unie a zdůraznil její zásadní problémy.

Současně uvedl sedm tezí, jimiž jeho vláda hodlá přispět do panevropské diskuse o budoucnosti Evropy. Jeho projev zveřejnily Lidovky pod titulkem „Viktor Orbán: Co se stalo s Evropskou unií? Kam zmizel evropský sen?“, avšak s textem v původní anglické verzi… A poněvadž jde o neobyčejně významný příspěvek nabízím vlastní překlad Orbánova projevu.

Dobré ráno,

… Maďarsko dnes poprvé hovoří v debatě o budoucnosti Evropské unie, která byla zahájena v květnu. Je to jedinečný den. A nejdůležitější je přesný význam našich slov. Pokud by v našich slovech chyběl řád, pak by nebyl ani v našich názorech.

Debata, která začala v květnu, probíhá v Evropské unii; a proto můj projev nebude o budoucnosti Evropy, ale o budoucnosti Evropské unie. Evropa totiž zahrnuje i Norsko, Švýcarsko, Spojené království, celý Balkán, Ukrajinu a Bělorusko – a určitě také Rusko, až po Ural; a geografický prostor, který nazýváme Evropou, je rozšířen i o turecký svět.

Evropa je fantastickou, fascinující, úchvatnou a nenapodobitelnou kulturní formací. Je dědictvím tří vzájemně se prolínajících vrcholů, tří kopců: z nereprodukovatelného vinného kmene vyrostlého ze stonků řecké Akropole, římského Kapitolu a Kalvárie. Víno se vyrábí na mnoha místech po celém světě, a mnohde se objevily i pokusy zavést evropskou kulturu. ale nikde se ona původní chuť a krása neshodují, nehledě na opilost a kocovinu.

Během svého života zažila Evropa časy lepší i horší, ale je věčná; a zůstává taková i dnes – bez ohledu na to, jak oslnivě jsou jiní oblečeni. Dnes však nejsme na schůzce Akademie umění, kde by se soutěžilo ve chválení kvalit našeho kontinentu. Jsme na politické události; a nemáme na mysli Evropu, ale budoucnost Evropské unie.

Evropská unie je umělá, je politickou formací vytvořenou člověkem k obraně ekonomických a vojenských zájmů členských zemí. Vznikala v reakci na politickou realitu, kdy po druhé světové válce byla polovina Evropy obsazena Američany a druhá polovina Sověty. Evropská unie vznikla proto, aby udržovala naději, že jednoho dne budou o osudu Evropy znovu rozhodovat Evropané.

Dámy a pánové!

Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že podle průzkumu z června 2021 pouze 45 procent Němců uvedlo, že se mohou svobodně vyjádřit a 44 procent si myslí opak. Respondenti říkají, že pokud promluví o islámu, vlastenectví nebo lásce ke své zemi, mohli by se snadno ocitnou v těžkých problémech.

Exprezident Václav Klaus – zdaleka nejzářivější duch mezi bývalými politickými vůdci v současné Evropě – říká, že jednotlivec, rodina i národ jsou dnes pod frontálním útokem, což ohrožuje budoucnost Evropy. Místopředseda Evropského parlamentu Barley prohlašuje, že Maďarsko a Polsko musejí držet hladovku. Místopředseda Evropské komise nazývá členský stát EU – čili nás – „nemocnou demokracií“.

Co se to stalo s naší Evropskou unií?

Dámy a pánové!

V roce 2008 EU vytvářela 25 procent světového HDP a v roce 2019 tento údaj klesl na pouhých 18 procent. V roce 2008 produkovala EU 22 procent celkové přidané hodnoty světové výroby, avšak v roce 2019 to bylo jen 15 procent. V roce 2001 bylo 14 z padesáti největších světových společností evropských, dnes už jich je pouze 7. Z deseti největších finančních center na světě není ani jedno z Evropské unie.

Před 30. lety Evropská unie podala 7x více přihlášek patentů než Čína; dnes jich Čína podává 14x tolik než Evropská unie. V posledních 25 letech bylo ve světě založeno 20 společností, které dnes mají hodnotu více než 100 miliard dolarů. Devět z nich je amerických, osm čínských; ale z Evropy není ani jedna.

Co se to stalo s naší Evropskou unií?

Za posledních třicet let zvýšily Spojené státy své vojenské výdaje o více než 30 procent, Čína zvýšila svůj vojenský rozpočet 9x, čili o 900 procent. EU je i dnes stále tam, kde byla před třiceti lety. Ze zemí s nejvyšším vojenským rozpočtem jsou dnes v první desítce na světě pouze dvě země Evropské unie.

Co se to stalo s naší Evropskou unií?

Dámy a pánové!

Pouze čtvrtina občanů Evropské unie věří, že příští generace bude mít lepší život než generace dnešní, Naproti tomu 57 procent Francouzů, 53 procent Belgičanů a 44 procent Němců věří, že jejich nastupující generace bude mít horší životy než dnes.

Kam zmizel evropský sen? Co se stalo s naší Evropskou unií?

Navíc podle studie Bertelsmann Stiftung z roku 2016 poskytuje jednotný evropský trh členským státům vyšší příjmy. Pravdou ale je, že to není rovnoměrně rozděleno: pro Němce to znamená navíc1046 eur na obyvatele; pro Francouze 1074 eur; pro Maďary 408 eur; a pro Poláky dalších 382 eur. Což ukazuje, že existují spíše divergence než konvergence.

Podle studie dalšího německého think tanku CEP z roku 2017, mají ze zavedení eura zisk pouze Německo a Nizozemsko; zatímco všechny ostatní státy v eurozóně utrpěly velké ztráty.

Co se to stalo s naší Evropskou unií?

Dámy a pánové!

Dnes je Den maďarské svobody – třicet let svobody. Bylo to před třiceti lety, co jsme vyhráli studenou válku. Prezident Reagan změnil dosavadní způsob jednání a zahájil rozhodující zúčtování ve studené válce. S odvahou posílenou polským papežem, polská Solidarita prokázala, že SSSR již neměl sílu nasadit svou páku, udržující socialistický tábor pohromadě: čili svou armádu a násilí. Maďarská revoluce z roku 1956 byla již historií.

A o sedm let později, s odvahou odkoukanou od Poláků, se všechny národy střední Evropy postavili vedle Polska a zvítězili v závěrečné bitvě studené války v letech 1989-90. Byli jsme při tom. Víme, že svoboda nepřišla jen zaklepat na naše dveře: bojovali jsme za ni! Komunismus se nezhroutil sám o sobě – srazili jsme ho! Berlínská zeď se nezhroutila sama, ale zbořili jsme ji. Sověti nás neopustili o své vůli – přinutili jsme je odejít! Srazili a zničili jsme to, vytlačili jsme je; a bojovali jsme statečně i chytře a bez krveprolití.

Jako poslední přeživší bojovníci za svobodu v Evropě, jsme i dnes stejní jako tehdy: Evropská historie se sama nezměnila: změnili jsme ji. Víme, že nyní, když se Evropská unie dostala do potíží, sama své postupy již neopraví, nezreformuje se a nepřejde na správnou cestu dle své smlouvy. Musíme její způsoby napravit, musíme ji transformovat a vrátit ji zpět na správnou cestu – na cestu, která byla kdysi úspěšná.

Dámy a pánové!

Evropská unie dnes znovu potřebuje bojovníky za svobodu, jako jsme byli my.

VÝZNAM KONFERENCE.

Dnes formulujeme teze, kterými maďarská vláda přispívá k celoevropské debatě o budoucnosti Evropy, a doufáme, že na ně bude navazovat i podobný postoj maďarského parlamentu.

Naší 1.tezí je, že kvapíme směrem k imperiální Evropské unii. Namísto Evropy národů vidíme v Bruselu budování evropského superstátu, pro který nikdo nedal mandát. Nic takového – jako evropský lid – neexistuje; existují pouze národy. Vybudovat demokracii bez lidu je však nemožné; a proto budování bruselské říše nutně vede k demokratickému deficitu.

My však chceme něco úplně jiného: chceme demokracii demokracií, jejíž základ tvoří evropské národy. Nebojme se to říct nahlas: my demokraté, kteří stojíme na národních základech, čelíme budovatelům říše – kteří jsou fakticky zároveň i odpůrci demokracie.

Naše 2. teze říká, že Brusel je dnes řízen těmi, kteří integraci nevidí jako prostředek, ale jako cíl a konec sám o sobě. Proto chtějí potlačit všechny národní zájmy a tradiční hodnoty. Právní systém a instituce EU však místo aby této ambici bránily, ji spíše prosazují.

Proto se naši političtí oponenti snaží oslabit přirozená společenství, která tvoří samotné základy evropské kultury: Jejich terčem jsou především národ, regiony, křesťanské a židovské náboženské komunity a rodiny. Z tohoto důvodu maďarská vláda prohlašuje, že fráze „stále užší unie“ musí být při první možné příležitosti vyškrtnuta z textu Smluv o EU.

Naše 3. teze říká, že Brusel rezignoval na značné množství svých pravomocí a předal je sítím, organizovaným i kontrolovaným mimo Evropu – především k Sörösovým sítím potažmo k zájmům amerických demokratů, kteří za nimi stojí. K tomu došlo následujícím způsobem:

První krokem bylo odklonění Komise od politicky nestranného postavení „strážce Smluv“ a následovala její transformace do politického orgánu.

Nezačínalo to tajně, ale veřejným oznámením prezidenta Junckera. Mimochodem, to je důvod, proč Britové a Maďaři nepodpořili zvolení pana Junckera za předsedu Komise – a nakonec to vedlo k brexitu. Druhým krokem bylo, že Komise – již transformovaná na politický orgán – se rozhodla vypracovat „zprávy o právním státu“ v členských zemích EU.

Tyto zprávy o jednotlivých zemích však nejsou sestavovány na základě stanovisek, dokumentů nebo faktických prohlášení členských států: Tato práce je outsourcována nevládním organizacím, které působí v členských státech jako pseudo-organizace občanské společnosti. Ve skutečnosti jde o organizace politické, patřící téměř bez výjimky do transkontinentální sítě George Söröse – což ani sami nepopírají.

Třetí krok pak znamená, že na základě těchto datových služeb a stanovisek jsou hodnoceny demokraticky zvolené vlády členských států, a dokonce existují pokusy potrestat ty, které se nepodrobují a nesouhlasí. Jedná se o zneužití pravomoci, kterou členské státy původně přiznaly Komisi.

Naší 4. tezí je, že bez sdíleného ekonomického úspěchu se Evropská unie rozpadne. Základní koncept EU je založen na jednoduchém předpokladu, že členské státy budou schopny dosáhnout lepších výsledků spíše společně než jednotlivě. Pokud se ukáže, že jsme – nebo můžeme být – ekonomicky úspěšnější individuálně, pak to znamená konec Evropské unie.

Proto my, kteří věříme v Evropskou unii, musíme podporovat pouze přístup k politice, která se zaměřuje výhradně na společný hospodářský úspěch. Místo toho dnešní Brusel bojuje proti sobě i proti svým vlastním členským státům: mentoruje, vyhrožuje, donucuje a trestá nás. Jinými slovy, zneužívá svou moc, a tím se rozpadá.

Naší 5. tezí je, že příští desetiletí bude obdobím nebezpečných hrozeb: masové migrace, infekčních chorob a pandemií. V této nebezpečné éře tedy musíme zajistit bezpečnost a být úspěšní ve světové ekonomice. Předpokladem úspěchu je obnova evropské demokracie. V zájmu ochrany národní a ústavní identity členských států proto musí být vytvořen nový orgán se zapojením ústavních soudů členských států.

Naše 6. teze vychází z toho, že z hlediska evropské demokracie se Evropský parlament ukázal být slepou uličkou. Jeho členové reprezentují pouze své vlastní stranické, ideologické a institucionální zájmy. Spíše, než aby zvyšoval sílu Evropské unie, tuto sílu snižuje. Musíme proto významně posílit úlohu národních parlamentů: zákonodárné sbory národů by měly vyslat zástupce do Evropského parlamentu podle vzoru Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Kromě toho musí mít národní parlamenty právo zastavit legislativní proces EU, pokud se domnívají, že to podkopává národní pravomoci; jinými slovy, musí být zaveden systém „červené karty“.

Naše 7. teze, ceterum censeo, tvrdí, že Srbsko musí být přijato do EU. Členství Srbska ostatně prospěje více zájmům EU než zájmům Srbska. Tuto skutečnost je třeba uznat a Srbové musí být přijati.

Dámy a pánové!

Historie nám nyní nabízí vzácnou příležitost. Tato debata začala a konečně můžeme otevřeně hovořit o problémech, o všem, co je pro občany členských států škodlivé a urážlivé. Pódium bylo postaveno pro nás a já doufám, že to je to, v co věřím. Potřebujeme jen shromáždit dostatek intelektuální odvahy a můžeme ji využít ve svůj prospěch.

Dostali jsme šanci zastavit proměnu Evropské unie v Sovětský svaz a Bruselu v Moskvu. Známe nebezpečí číhající na dosah ruky, protože na svobodě žijeme jen třicet let. Vždy jsme byli bojovníky za evropskou svobodu. Bojovali jsme za svobodu, zatímco naši západní přátelé ji zdědili. Což je velký rozdíl!

Kéž máme dostatek intelektuální a politické odvahy a připustíme, že doba se změnila: před třiceti lety jsme věřili, že Evropa je naší budoucností; ale dnes vidíme, že budoucností Evropy jsme i my. Mějme odvahu být demokraty a bojovníky za svobodu také v Bruselu; protože to je jediná možná cesta k nové evropské renesanci.

Bůh je nade všemi, Maďarsko přede všemi!

Pusť se do toho Maďarsko.

Maďaři do toho!

 

ZDROJ:

Viktor Orbán: Co se stalo s Evropskou unií? Kam zmizel evropský sen?

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/viktor-orban-co-se-stalo-s-evropskou-unii-kam-zmizel-evropsky-sen.A210623_143931_pozice-tema_lube

Autor: František Stočes | neděle 27.6.2021 12:43 | karma článku: 35,71 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,56 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik