Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proradnost sametu – od sovětského satelitu přes statut kolonie až po covidový šok /B/

Všeobecně se uznává, že hlavní příčinou zániku sovětského marxistického impéria byla Reaganova Strategická obranná iniciativa (SDI) alias „hvězdné války“,

 

která mj. formou animovaných filmů předváděla americké vesmírné lasery, likvidující ruské strategické rakety. A byť – jen z hlediska energetické náročnosti – šlo o sci-fi, pak toto kolo horečného zbrojení by pro SSSR znamenalo tak neúnosnou ekonomickou zátěž i pokles životní úrovně, že se Kreml raději vzdal marxismu. 

Skutečný motiv tehdejšího velmocenského převratu nicméně vybreptal prezident Havel 21. srpna 1990, když davu na Václavském náměstí oznámil, že hlavním úkolem Sametové revoluce je likvidace JZD ve Slušovicích! Následná exemplární a brutální likvidace „vesnického družstva“ však zůstala vnímána jako epizoda.

A zatímco finančníci jako Soros, jejich Havlové, chartisté (a Jidášové v komunistických stranách) pracovali systematicky a bez skrupulí ocitli se totiž v časové tísni! veřejnost dodnes nepochopila, o jakou zásadní věc se hrálo.

Slušovický zázrak

Koncem 60. let „vědečtí“ marxisté pochopili, že nejsou schopni zemědělským družstvům naplánovat rozumnou aktivitu pro zimní období, a tak jim rezignovaně vzkázali – Víte co? Dělejte si, co chcete! A povolili jim tzv. přidruženou výrobu.

Družstva začala podnikat a roce 1988 provozovalo přidruženou výrobu celkem 84,6% všech JZD. Navíc docházelo ke kooperaci družstev a jejich sdružování ve společné zemědělské podniky (SZP) jichž v roce 1989 působilo dokonce 310. (1)

K zmatení marxistů se vzorem družstevního podnikání stalo původně malé a živořící slušovické JZD, z něhož jeho předseda F. Čuba (se svými spolupracovníky) vytvořil agrokombinát, produkující potraviny i počítače a disponující vlastními výzkumnými útvary, supermarketem, a mj. i vlastní bankou! Družstvo provozovalo dokonce leteckou společnost, která vedle sovětských letadel vlastnila i Boeing 707.  Spolu s JZD pak vzkvétaly i Slušovice; a nejen bytová výstavba či infrastruktura (včetně pověstné dálnice); obec provozovala vlastní dostihovou dráhu i ligové fotbalové mužstvo. Na sklonku 80. let měl družstevní agrokombinát tvořený 6000 družstevníky roční obrat asi sedm miliard korun a dosahoval zisku přes 750 milionů korun. (2) A Čuba mínil, že by takovýto koncern či korporace měly vzniknout a prosperovat v každém československém okrese.

Mondragon, ESOP, čínský experiment a Jugoslávie

Slušovickým vzorem byla španělská Mondragonská družstevní korporace (MCC), která se z jednoho malého družstva (založeného místním knězem v roce 1956) rozvinula v kolos sdružující desítky družstev (včetně dceřiných podniků v zahraničí) a s obratem přes 100 miliard korun ročně. Výrobní program MCC? Zemědělství, nanotechnologie, budování mrakodrapů a infrastruktury. MCC má vlastní banku, sociální pojišťovnu a provozuje vlastní výzkumné ústavy, učiliště, a dokonce i univerzitu.

Další – pro V. Havla a jeho loutkovodiče – poplašné zprávy přicházely z USA a jejich zdrojem byl ESOP (Employee Stock Ownership Plan). Šlo o program zaměstnaneckého akcionářství, který pomohl zastavit vlnu krachů na Středozápadě USA na konci 70. let. Zaměstnanci si mohli (v rámci penzijního spoření) koupit akcie svého podniku (čímž se stali jeho investory i spolumajiteli) a stát jim za to poskytl daňovou úlevu. Hitem se staly železárny v městě Weirtownu, které jejich korporátní majitelé hodlali zavřít jako ztrátový podnik. Zaměstnanci (se spoluúčastí města) si v roce 1983 železárny v ceně 194.2 milionů babek koupili; a zatímco mnohé ocelářské firmy byly prodělečné, weirtonští v průběhu prvních 9 měsíců roku 1984 dosáhli zisk 48,3 milionů dolarů! V roce 1987 činil zisk již 80 milionů dolarů a 8400 weirtonských ocelářů dostalo jako dividendy průměrně 4 500 dolarů, což nedokázala žádná jiná ocelářská firma. Do Weirtownu se upínaly oči celé Ameriky a ukazovat se sem jezdili i prezidentští kandidáti B. Clinton a Al Gore. (3)

Forma zaměstnaneckého vlastnictví zaujala i čínské komunisty, kteří na počátku 80. let vyčlenili 3 200 pilotních podniků z nichž 86 procent zavedlo programy zaměstnaneckého vlastnictví akcií.  (4)

Poslední Jobovou zvěstí pro Havla a jeho principály se stala změna postoje komunistů k jugoslávskému ekonomickému modelu. V jugoslávských podnicích sice existovaly komunistické stranické buňky (podobně jako ve Slušovicích), ale jejich „marxismus“ byl „jugoslávský“. Fungoval zde model tržního socialismu, kde byly podniky ve společném vlastnictví svých zaměstnanců, strukturovány na samosprávu pracovníků a konkurovaly na otevřených a volných trzích. Komunisté z celého sovětského bloku však do vzkvétající Jugoslávie jezdili jako do kapitalistického státu… (5)(6)

Vůdce jugoslávského úspěchu, prezident J. B. Tito, se po přezdívce „krvavý pes“ změnil v respektovaného soudruha; a bylo zřejmé, že stranická vedení v celém komunistickém bloku opouštějí původní koncepci likvidace a zestátnění družstevnictví, a naopak podpoří nejrůznější formy zaměstnaneckého vlastnictví a podnikání; v SSSR byla vyhlášená perestrojka – čili přestavba.

Ekonomika vlastněná zaměstnanci – oproti ekonomice státní (kde nikdo nic nevlastní) – však má tu vlastnost, že ji lze velice obtížně ukrást alias zprivatizovat… Dosavadní vývoj tak mařil plány západní oligarchie, která se hodlala osvědčeným způsobem (znehodnocením tamějších měn vůči dolaru) lacino zmocnit ekonomických, finančních, přírodních i lidských zdrojů ve východní Evropě a zejména v Rusku.

Z těchto důvodů pak byly aktivovány trockistické 5. kolony, které vyvolaly vlnu politických převratů v celé sovětské zóně.

Přehlídka významných oběti boje o zdroje sovětské zóny

Měsíce před Sametovou revolucí již zuřil predátorský souboj britsko-amerických a německo-francouzských finančně kapitálových skupin o tučnou východní kořist. Za první oběť lze proto počítat šéfa Deutsche Bank A. Herrhausena: i přesto, že neudělal krok bez ochranky, nosil neprůstřelnou vestu a seděl v automobilu, nepřežil 30. listopadu 1989 výbuch sedmi kilogramové bomby. (7)

1. dubna 1991 zastřelil odstřelovač šéfa německého privatizačního úřadu D. Rohweddera. V Německu byl vyhlášen den smutku, ale pachatel (stejně jako v případě Herrhausena), nebyl nikdy dopaden; nalezená puška patřila do výzbroje NATO. Rohwedder (SPD) hodlal privatizovat ekonomiku NDR (8 500 státních podniků s více než 4 miliony zaměstnanců) pokud možno zaměstnanecky; a výhružným dopisům, které dostával, neustoupil. Stejně jako u Herrhausena byly podezřívány pouze (a bezvýsledně) Rote Armee Frakcion či východoněmecká STASI. Rohwedderova nástupkyně, Birgit Breuelová z CDU, již preferovala rychlou privatizaci NDR privátními investory.

Situaci v Československu komentoval (na konferenci v roce 2011) někdejší první místopředseda polistopadové Vlády národního porozumění, prof. W. Komárek, slovy: „Země, která měla ČKD, Plzeň, závody potravinářského průmyslu atd. Tato země si zničila totálně celý svůj průmysl. Já jsem z toho byl špatný a nevěděl jsem si s tím rady. Proto jsem odešel velmi brzy. Možná proto tady i ještě jsem. Já jsem to považoval za ztracenou partii, protože to bylo tak mezinárodně rozehrané za vedoucí úlohy Ameriky, jejich služeb. Všimněte si, že všude to proběhlo stejně, akorát nám nekradli naftový pole. Všude se to rozkradlo, to bylo tak rozehraný... A ti dospělí se báli, stahovali se, vyloženě se báli. Já jsem došel k závěru, že je to ztracená partie, že nebudu u něčeho, s čím nesouhlasím a čestně jsem od toho šel.“ (8)

V těchto souvislostech pak má svou logiku i konspirační verze o osudové autonehodě A. Dubčeka…

Z komunistických vůdců tragicky dopadl ten nejstatečnější, který se např. jediný postavil i Brežněvovi a 21. srpna. 1968 rumunská vojska rdousit Pražské jaro neposlal. N. Ceau?escu s manželkou byli 22. prosince 1989 zajati vzbouřenými vojáky, kteří je ještě ten den samozvaně odsoudili k trestu smrti za údajnou genocidu a zastřelili.,

SSSR zanikl poklidně 26. prosince 1991 uznáním nezávislosti 12 svazových republik v Evropě a v Asii. Jelcinova protiústavní „perestrojka“ pak vedla v září 1993 v Moskvě k bojům o parlament a televizi, při nichž – v boji proti 1000 vojáků s tanky – oficiálně zahynulo 187 civilistů (9); neoficiálně se udává i několik tisíc obětí.

Nejtragičtější byl osud Jugoslávie, jejíž ekonomiku nešlo přímo zprivatizovat. Nejprve byla použita (1991) "balkánská varianta“ divokého rozpadu na jednotlivé státy (Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bosnu a Hercegovinu). Konflikty se vyznačovaly neobyčejnou krutostí a zvěrstvy a celkový obětí byl asi 150 000; počet vyhnanců asi 2 miliony (10) Bombardování Srbska a rozbití zbylé Svazové republiky Jugoslávie (Srbsko, Černá hora, Kosovo, Makedonie) letadly NATO v roce 1999 balkánskou operaci již „transparentně“ zakončilo. Majoritní vlastnictví kosovské telefonní společnosti získala Madeleine Albrightová; a její tehdejší podřízený „humanitární bombarďák“ a generál ve výslužbě Wesley Clark, si na investici do bývalého jugoslávského území vyčlenil 5,5 miliardy dolarů a jím vlastněná korporace Envidity požádala kosovské úřady o povolení k těžbě uhlí… (11)

Od sovětského satelitu do statutu kolonie

Po roce 1989 byla ekonomika celé postsovětské zóny v průběhu několika let zprivatizovaná a zdálo by se, že se situace vlastně normalizovala. To je ovšem pouze zdání. Českoslovenští komunisté např. v roce 1952 zestátnili celý systém lidového peněžnictví, tvořený sítí více než 600 spořitelen, 300 okresních záložen hospodářských, 4300 venkovských družstevních záložen (kampeliček a raiffeisenek), 700 všeobecných záložen a centrální bankou družstev (Všedružbanka). (12)

Tento mohutný systém přitom vznikal evolučně po téměř celé století a nezničily ho 1. ani 2. světová válka včetně německé okupace (během níž však byl o 40% oslaben).  Po roce 1989 však již nebylo možné tento systém obnovit, poněvadž komunisté v průběhu 40 let totálně zničili jeho ekonomické, institucionální, společenské i etické základy.

Výsledkem relativně přirozeného vývoje např. ve Francii je, že v roce 2018 se tři družstevní banky (Crédit Agricole, BPCE a Crédit Mutue) podílely na bilanční sumě všech bank v zemi 59,8% (úvěry), 62,6% (vklady) a 89% (hypotéky); v Rakousku (Raiffeisenbanken a Volksbanken) činily družstevní podíly 35,9% - 33,4% - 34,5%, (13) Naproti tomu české kampeličky se (počátek roku 2019) s celkovou bilanční sumou pouhých 12 miliard Kč podílely na celkové bilanční sumě všech bank v ČR (7,28 bilionu Kč.) mizivými 0,16%. (14) Funkční družstevní banku se vytvořit nepodařilo.

Po likvidaci Slušovic ještě následoval likvidační Zákon č. 42/1992 Sb. (tzv. zákon 3T), který družstevní podnikání znevýhodnil natolik, že dokonce i historicky první české výrobní družstvo – První družstvo cvočkařské pro Věšín a okolí, založené v roce 1892 – které se statutem družstva přežilo císaře pána, Masaryka, Hitlera, Gottwalda i Husáka (a jen měnilo název dle změn výrobního programu), se přesně po 100 letech přeměnilo z družstva Kovo Věšín na Kovo Věšín s.r.o.

Výsledkem měnových, legislativních i správních kroků dnes je, že z celkového základního kapitálu všech firem v ČR činícím 2,1 bilionu korun, disponuje český kapitál pouze 846 miliardami Kč. Zahraniční kapitál v českých firmách dosahuje 1,25 bilionu korun a tvoří tak 60 procent jejich veškerého kapitálu. Přes 81 000 českých společností je přímo ovládáno jednotlivci či společnostmi ze zahraničí, Přitom z celkových 414 miliard korun zisku, který v České republice firmy se zahraničními vlastníky za rok 2018 vytvořily, plných 294 miliard korun skončilo v zahraničí (/jenom) ve formě dividend. (15) (16)

Pokud jde o banky, kterých je v ČR momentálně 54, pak přes 97% jejich bilanční sumy je kontrolováno zahraničními akcionáři, kteří jsou především z Evropské unie (93%). Jinak řečeno, český finanční trh je totálně okupovaný zahraničními vlastníky.  Za loňský rok činí odhady zisku bank celkem 90 miliard korun (v roce 2018 to bylo 82 miliard). Přitom až 90 procent bankovních zisků končí za hranicemi. „Banky se zahraničními vlastníky odevzdávají drtivou většinu svého zisku každoročně svým matkám. Dá se říct, že zisky tuzemských bank zachraňují hospodaření jejich vlastníků.“ (17) (18) (19)

A zatímco bankovní konta (vklady) českých podnikatelů a občanů na konci roku 2019 dosahovaly výši 5 bilionů korun, úroky z vkladů byly fakticky již nulové! Razí se dokonce absurdita, tzv. „záporný úrok“ z vkladů Přitom banky těmito konty a úsporami českých občanů financují své podnikání (včetně operací na burzách apod.).

Příklady praktik hodných koloniální správy

Ještě v roce 2012 činil průměrný úrok z vkladů u bank 1,1 %. České kampeličky však tehdy vyplácely úrok v průměru 2,9%; zbytek zisků vkládaly do rezervních fondů a expandovaly!  Jen za roky 2012-13 stoupl počet jejich členů ze 44 000 na 70 000 a celková bilanční suma se zvýšila z 28 mld. na 44,8 mld. korun. Začaly tak již konkurovat malým zahraničním bankám, a současně jim nastavovaty zrcadlo… (20) Něco takového si však domorodec v kolonii prostě nesmí dovolit…

Proto byly 3 největší kampeličky – Unibon, MSD a WPB Capital – nemilosrdně zlikvidovány, a nádavkem ještě okradeny.  (21) Mj. aktiva a majetek kampeličky MSD v hodnotě přes 13 miliard korun, prodal likvidátor za pouhé 1,4 miliardy; přičemž prokurátorka pro její představenstvo (které již 7 let jakoukoli vinu popírá) navrhla až desetileté tresty s pobytem v nejtěžší nápravné skupině (!!!) včetně ztráty veškerého majetku; a to vše bez zájmu koloniálních masmédií!  (22) (23) Nicméně soudy s MSD a WPB Capital (24) stále probíhají; a zatímco WPB Capital u Městského soudu v Praze v červnu 2018 dočasně vyhrála (ČNB se však odvolala), v případě MSD policie v roce 2015 zcela obnovila vyšetřování a prověřovala všechny poskytnuté úvěry nad 10 000 Kč včetně jejich klientů... Neuvěřitelná, nicméně pro eventuální klienty kampeliček zcela výstražná zpráva…!

Ve Francii by podobné ekonomické, správní, policejní, justiční a politické kroky vyvolaly masové protesty a rezignaci minimálně ministrů vnitra a spravedlnosti. Čeští podnikatelé i občané jsou fakticky v roli nesvéprávných a drze okrádaných domorodců a o politicích a novinářích, kteří tuto situaci trpí – nebo dokonce podporují – se nelze zdvořile vyjádřit.

V roce 2014 navíc „domorodci“ v ČSSD a KSČM prosadili absurdní (a patrně i protiústavní) novelu zákona, který kampeličky pohřbil definitivně: mj. žadatel o úvěr musí složit 10% požadované částky; z uložené částky převyšující 10. násobek družstevního vkladu nesmí být členovi vypláceny úroky (!); členem kampeličky nesmí být právnická osoba; a ani kampelička nesmí být členem jiné právnické osoby…  (21)

Přitom varianty ve prospěch českého finančnictví existovaly! Byla tu možnost založení družstevní banky, která by zajišťovala likviditu i finanční dohled kampeliček, které by byly jejími akcionáři. Dokonce se dalo uvažovat o nadnárodní formě ve spojení s rakouskou družstevní bankou Raiffeisen… Tyto perspektivy však hlupáci či škůdci v ČSSD a KSČM pohřbili a nesou tak zodpovědnost za finanční škody (v podobě nulových úroků z vkladů) způsobené českým občanům…

Místo happyendu šok!

Po pádu nedemokratického a byrokracií, protekcí i korupcí devastovaného komunistického impéria – kde byla potlačena svoboda projevu, sdružování i cestování, a po privatizaci jeho ekonomiky neschopné tržní konkurence, se nabízí závěr, že se společenská i ekonomická situace Západu vlastně normalizovala.

To je však naprostý omyl! Podíl privátní ekonomiky na HDP Západu totiž vzrostl na zhruba 95%; přičemž   takto obrovský vliv agresivní kapitalistické ekonomiky nebyl ani v roce 1900, a přesto stačil na vyvolání globální tragédie v podobě 1. světové války!

Západní civilizaci během posledních 100 navíc let stíhala jedna tragédie za druhou: 1. světová válka (zakončená vražednou pandemií Španělské chřipky); ekonomická krize v 30. letech, následovaná další světovou válkou; poté přišla válka „studená“, dokonce s hrozbou jaderné zkázy – a byl to mimo vší pochybnost Západ (USA), kdo jaderné zbrojení zahájil! Zmíněny budiž i pustošivé agresívní války USA v Koreji, ve Vietnamu a později v Afganistánu, Jugoslávii a v Iráku. V roce 2008 vypukla krize finanční a ekonomická, vystřídaná agresí proti Libyi a Sýrii.

Nazývat tuto stoletou éru Západu dějinami je vlastně eufemismem, poněvadž jde spíše o chorobopis a trestní rejstřík; a pokud by měl podobnou „historii“ stoletý občan, byl by nahlížen jako těžce nemocný i vysoce nebezpečný šílenec, zločinec a vyvrhel.

Osudným se Západu stalo, že prakticky již vydáním Komunistického manifestu roku 1848 začal absurdní střet dvou agresívních systémů, tzn. kapitalismu a „komunismu“. Problém byl v tom, že zatímco kapitalismus byl produktem přirozené evoluce, „komunismus“ byl výplodem mesiášského marxismu; viz, "Komunisté… prohlašují otevřeně, že cílů svých dosáhnouti mohou toliko přeměnou dosavadních společenských řádů. A tímto cílem vyslovena i cesta k jeho dosažení… Proletariát, nejnižší vrstva nynější společnosti, se nemůže… vzpřímit jinak než tak, že přitom vyletí do povětří celá nadstavba vrstev, které tvoří oficiální společnost…“ (25) Rozhodujícím bojištěm se od roku 1945 stala ekonomika; a zde triumfoval – pro komunisty zpátečnický a prohnilý – kapitalismus; zejména nedostižná převaha Západu v IT technologiích se ukázala jako strategická. Poté stačilo jen zacinkat klíči...

Satisfakce se tak dočkali socialisté evoluční; mj. prof. J. Macek, který již v roce 1925 napsal: „Fiasko, jakého se dožili marxističtí socialisté v politické moci, bylo přímo trapné, ale bylo nevyhnutelné. Marxova teorie byla pochybená přímo v základě, totiž metodě, která byla nazvána historickým materialismem…“  Macek navíc upozornil, že: „…dobře poznamenal bývalý marxista Tugan Baranovský, že Marx není teoretikem socialismu, nýbrž kapitalismu.“ (26)

Podíl viny marxistického experimentu na covidu-19

Zhroucení marxistického impéria sice totálně zpochybnilo „vědeckost“ marxismu, nicméně důsledek agresívní a rozvratné marxistické praxe – prokazatelný již od 1. Internacionály v roce 1864 (27) – byl devastující v tom, že zdeformoval přirozenou evoluci kapitalistické civilizace.

Mocenská bipolarita vzniklá v roce 1917 a permanentní vzájemná agresivita obou bloků po roce 1945 zcela potlačily společenský, institucionální i ideologický vývoj. Např. OSN byla a zůstala naprosto nefunkční. Podobně ustrnula ve vývoji i ideologie s výsledkem, že obrovskou mocí dnes disponují i stoupenci víry v nejprimitivnější náboženské legendy. Vědecko-technický vývoj, spočívající výhradně na pravdě, pak během 100 let navíc vytvářel zcela nové a neuvěřitelné možnosti, ale i rizika, jejichž právní a institucionální řešení vývojem neprošlo.

Scénka z Chaplinova filmu Kid – kdy nezbedný klučina vytlouká v ulici kameny okna, a za ním se objeví jeho chudý otec, sklář… a zakázky se mu jen hrnou – doznala zjevně inovaci v podobě nezbedných výrobců počítačových virů, kteří přinášejí miliardové zisky ctihodným výrobcům antivirových programů. A nebylo by vůbec divu, kdyby tak svůdným modům vivendi a operandi podlehli i nezbední producenti virů biologických (28), po nichž jako spasitelé přijdou výrobci vakcín. Důsledkem pokřivené evoluce se tak jeví i nynější pandemie covidu-19, která Západ (a současně celou civilizaci) ekonomicky i společensky paralyzovala.

Z logiky dosavadního vývoje jsou totiž stále ve hře všechny eventuality: počínaje přírodním původem viru SARS-CoV-2 i pandemie a možnosti laboratorního úniku tohoto viru. Není však vyloučeno ani zneužití laboratorně vytvořené chiméry SARS-CoV-2 jako teroristické biologické zbraně (válku nikdo nikomu nevyhlásil); a současně i jako nástroje zvrhlé penzijní i ekonomické „reformy“, rozpoutané šílenými mesiáši a kryté i podporované jejich politickými, mediálními a dalšími Jidáši. OSN a její Světová zdravotnická organizace jsou přitom absolutně nefunkční. Evoluční původ zrůdy SARS-CoV-2 – kdy virus údajně přežil mutaci 4 specifických druhových aminokyselin – je totiž vysoce nepravděpodobný (byť ne nemožný). (29).

Nicméně kdyby mohl současnou pandemii komentovat Marx, zřejmě by rozhořčeně prohlásil, že před tím varoval již před 183 roky: „Čím překonává buržoazie krize? Jednak vynuceným ničením celé masy výrobních sil, jednak dobýváním nových trhů a důkladnějším využitím starých. Čím tedy? Tím, že připravuje všestrannější a mohutnější krize a že zmenšuje prostředky, jak krizím čelit.“ (25)

Vítězný Západ se stal doslova evoluční zrůdou! Vyvinul se v ekonomického, politického, institucionálního i ideologického tyranosaura, ohrožujícího nejen sebe, ale dokonce i samotný život na této planetě.

Přitom se již od samotného vzniku predátorského kapitalismu rodila i jeho evoluční a perspektivní alternativa. Byla však osudově potlačena rozmachem arogantního mesiášského marxismu...

(Objasnění celé problematiky včetně návrhů na řešení, přinese závěrečný příspěvek, s názvem Evoluční defekt Západu a jeho řešení /C/)

 

ZDROJE:

(1) Regionální geografické aspekty transformace zemědělství České republiky Obecné tendence ve vývoji zemědělství ČR do roku 1989

http://www.geografie.webzdarma.cz/transformace.htm

(2) František Čuba: kapitalista ve výkladní skříni ČSSR. ‚Byl schopen zapojit StB do svého byznysu,‘ tvrdí historik

https://www.lidovky.cz/lide/frantisek-cuba-kapitalista-ve-vykladni-skrini-socialistickeho-ceskoslovenska.A190707_212648_lide_ele

(3) Jak si zaměstnanci koupili ocelárny

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=298596

(4)  Programy zaměstnaneckého vlastnictví akcií v Číně

https://rady.ucsd.edu/centers/beyster/media/newsletter/2018/summer/employee-stock-plans-in-china/index.html

(5) Tržní socialismus - Market socialism

https://cs.qaz.wiki/wiki/Market_socialism#In_practice

(6) Socialistická federativní re/publika Jugoslávie - Socialist Federal Republic of Yugoslavia

https://cs.qaz.wiki/wiki/Socialist_Federal_Republic_of_Yugoslavia

(7) Ekonomická transformace 1989

https://voda235.webnode.cz/ekonomicka-transformace-1989/

(8) MDA Revoluce s lidskou tváří? – debata k výročí 17. listopadu 1989

http://www.cssd.cz/media/projevy-a-clanky/mda-revoluce-s-lidskou-tvari-debata-k-vyroci-17-listopadu-1989/

(9) Střelba z tanků a 187 mrtvých. Před 25 lety se v Moskvě bojovalo o parlament

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/rusko-1993-parlament-boris-jelcin_1809211007_haf

(10) Rozpad Jugoslávie

https://special.novinky.cz/jugoslavie2/historie.html

(11) Proč byla barbarsky zničena Jugoslávie?

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472141

(12) Coopstory - dějiny družstevnictví cz

https://sites.google.com/site/coopstorya/sektory/finann-drustva/historie-financnich-druzstev

(13) European Association of Co-operative Banks

http://v3.globalcube.net/clients/eacb/content/medias/publications/annual_reports/eacb_annual_report_2018-compressed.pdf

(14)  Dobydou čeští družstevníci stupně vítězů? /6/

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726406

(15) 81 000 českých firem je řízeno ze zahraničí, z toho 13 000 z Ruska

https://echo24.cz/a/iScqv/81-000-ceskych-firem-je-rizeno-ze-zahranici-z-toho-13-000-z-ruska

(16) Analýza CRIF: 60 procent kapitálu v českých firmách je ze zahraničí

https://cesky.radio.cz/analyza-crif-60-procent-kapitalu-v-ceskych-firmach-je-ze-zahranici-8130453

(17) Komu patří české banky a kam proudí jejich zisky?

https://www.bankovnipoplatky.cz/clanky/reportaz/komu-patri-ceske-banky-a-kam-proudi-jejich-zisky-13176.html

(18) Bankám v roce 2019 rekordně vzrostly zisky. Opět však skončí za hranicemi

https://www.bankovnipoplatky.cz/bankam-v-roce-2019-rekordne-vzrostly-zisky-opet-vsak-skonci-za-hranicemi-38449

(19) Banky vytvořily za rok 2019 rekordní zisky. Zpět do ekonomiky je ale nevrací

https://www.bankovnipoplatky.cz/banky-vytvorily-za-rok-2019-rekordni-zisky-zpet-do-ekonomiky-je-ale-nevraci-38450

(20) Havloidi zaútočili na kampeličky!?

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=357072

(21) Zákon o kampeličkách – Pomník hanby ČSSD a KSČM!

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520044

(22) Až deset let kriminálu mezi nejhoršími vrahy a devianty, propadnutí veškerého majetku. Hovořili jsme s mužem, jehož osud vámi zatřese

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Az-deset-let-kriminalu-mezi-nejhorsimi-vrahy-a-devianty-propadnuti-veskereho-majetku-Hovorili-jsme-s-muzem-jehoz-osud-vami-zatrese-607701

(23) Odsouzený finančník natvrdo: Do Hongkongu bylo odesláno 933 milionů korun, v hotovosti bylo vybráno 268 milionů. Z téhle kauzy zalapáte po dechu

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odsouzeny-financnik-natvrdo-Do-Hongkongu-bylo-odeslano-933-milionu-korun-v-hotovosti-bylo-vybrano-268-milionu-Z-tehle-kauzy-zalapate-po-dechu-607718

(24) Kauza WPB Capital pokračuje. NSS dal za pravdu ČNB a vrátil věc městskému soudu

https://www.mesec.cz/aktuality/kauza-wpb-capital-pokracuje-nss-dal-za-pravdu-cnb-a-vratil-vec-nizsim-soudum/

(25) Karel Marx a Bedřich Engels. Manifest komunistické strany

„Proletáři nemají nic svého, co by museli zajišťovat, jejich úkolem je zničit všechno, co dosud ochraňovalo a zajišťovalo soukromé vlastnictví… Proletariát, nejnižší vrstva nynější společnosti, se nemůže pozvednout, nemůže se vzpřímit jinak než tak, že přitom vyletí do povětří celá nadstavba vrstev, které tvoří oficiální společnost“.

https://www.marxists.org/cestina/marx-engels/1848/manifest/ch01.htm

(26) Socialismus Josef Macek

http://www.sds.cz/docs/prectete/eknihy/jm_soc.htm

(27) První internacionála

„V 1. internacionále bylo zastoupeno velmi málo marxistů a mnoho proudhonistů (tj. anarchistů)… Svou činnost internacionála ukončila kvůli neshodám marxistů a anarchistů (například v tom, zda vytvořit stát dělníků, či ho zrušit) v roce 1876.“

https://cs.wikipedia.org/wiki/První_internacionála

(28) Koronavirová pandemie vyvolává nové otázky. Vakcinace by měla pomoci

„Mohlo se stát, že v důsledku laboratorní nehody nebo neopatrnosti unikly uměle vytvořené varianty téměř totožné s tím, co nazýváme SARS-CoV-2. Je jasné, že pomocí dnes známých metod může být poměrně snadno a kdekoli laboratorně vytvořen jakýkoli virus tohoto typu.“

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/koronavirova-pandemie-vyvolava-nove-otazky-vakcinace-by-mela-pomoci.A210130_000053_pozice-tema_lube

(29) Virus Outbreak: COVID-19 likely synthetic: Researchers say

„Mutations of viruses that occur naturally only result in small, singular changes… one would not normally see a naturally mutated virus suddenly take on four amino acids. While such a large mutation is not impossible, it is highly unlikely“,

https://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2020/02/23/2003731479

Aktualizováno 3.5.2021

Autor: František Stočes | pondělí 7.12.2020 17:30 | karma článku: 16,84 | přečteno: 590x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,56 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik