Story US koronavirového pionýra

28. 03. 2020 17:02:42
Na kliniku urgentní péče ve Washingtonu (Snohomish County) se 19. ledna 2020 dostavil 35letý muž, který si v čekárně nasadil roušku a oznámil čtyřdenní kašel, subjektivní horečky a podezření na koronavirus.

Dodal, že se 15. ledna vrátil z čínského Wu-chanu, kde navštívil rodinu. Co tomu předcházelo?

31. 12. 2019 Čína informovala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o výskytu pneumonií neznámého původu ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej a do 3. 1. 2020 nahlásila WHO 44 případů této choroby. 7. 1. čínské laboratoře identifikovaly a izolovaly nový typ koronaviru, jehož genetickou sekvenci 12. 1. Čína poskytla všem zemím pro vývoj specifických diagnostických testů. 12. ledna Čínská národní zdravotní komise upřesnila, že epidemie je spojována s tržištěm s mořskými plody ve Wu-chanu. 13. ledna byl oznámen první případ laboratorně potvrzeného onemocnění novým koronavirem v Thajsku u ženy, která do země přicestovala z Wu-chanu. Další importovaný případ z Wu-chanu byl laboratorně potvrzen 15. ledna v Japonsku.

Washingtonský pacient byl momentálně zcela zdravý nekuřák, který tržiště ve Wu.chanu nenavštívil, ani nepřišel do kontaktu s někým nemocným. Při tělesné teplotě 37,2°C, - a při tempu dýchání 16x za minutu - jeho plíce absorbovaly 96% kyslíku z běžného vzduchu. Poslechem plic byl zjištěn „chrapot“ (snoring) ale rentgen jeho plic byl v pořádku. Jeho krevní testy a laboratorní rozbor výtěru z nosohltanu byly negativní mj. i pro známé typy chřipek, pro přítomnost virových respiračních patogenů i čtyř běžných koronavirů.

Vzhledem k jeho pobytu ve Wu-chanu pak klinika informovala místní i státní zdravotní úřady a bylo rozhodnuto provést i testy na koronavirus 2019-nCoV. Po odebrání výtěrů z nosohltanu byl pacient propuštěn do domácí izolace.

Již druhý den byly jeho vzorky zjištěny jako pozitivní. Muž byl umístěn na vzdušnou izolační jednotku v regionálním lékařském centru pro klinické pozorování v Providence a zdravotní personál byl informován o nutnosti dodržovat vysokou opatrnost při kontaktu, s ohledem na kapénkovou i vzdušnou kontaminaci včetně ochrany očí. Při příjmu pacient ještě informoval o 2 dny trvající nevolnosti včetně zvracení; dušnost nebo bolesti hrudi však popíral. Při všeobecném vyšetření byly zjištěny pouze suché sliznice, a vše ostatní bylo v normě. Po přijetí mu byla naordinována jen podpůrná léčba v podobě 2 litrů fyziologického roztoku a ondansetron na nauzeu.

2-5 den hospitalizace (6-9 nemoci) byl jeho stav stabilní, objevil se pouze průjem a občasná teplota spolu s tachykardií; suchý kašel pokračoval a pacient vypadal unaveně. Rozbory hlenu a stolice byly na vir 2019-nCoV pozitivní, krevní sérum však zůstávalo negativní.

Terapie po tu dobu byla podpůrná. a symptomatická: Kromě fyziologického roztoku bral proti kašli 600 mg guaifenesinu, a na teplotu dostával každé 4 hodiny 650 mg acetaminophenu a k tomu 4x denně 600 mg ibuprofenu. Podrobnější testy krve pak na konci tohoto období zjistily leukopenii, mírnou trombocytopenii a odchylky v některých jaterních testech. Rentgen plic z 3. dne hospitalizace byl opět negativní, ale snímek z 5. dne již vykázal zánět spodního laloku levé plíce...

Téhož dne večer se objevil pokles saturace plic kyslíkem na 90%, který pak byl pacientovi doplňován nosní kanylou. S ohledem na klinické změny i z obav, že pacient při pobytu v nemocnici dostal zánět plic, byla zahájena léčba vancomycinem a cefepimem

6. dne hospitalizace (a 10. dne choroby) vykázal čtvrtý rentgen v obou plících bazální pruhové srůsty, což byl nález svědčící pro atypickou pneumonii a při vyšetření stetoskopem byly zjištěny v obou plicích chřesty. S ohledem na dosavadní nepříznivý vývoj i pozitivní nálezy viru 2019-nCoV RNA v různých vzorcích, se klinický tým rozhodl pro pokusnou antivirovou léčbu.

7. dne večer byla zahájena terapie pokusným, intravenózně aplikovaným antivirotikem remdesivir, přičemž pacientův organismus na lék nereagoval odmítavě. Následující den byl vysazen vancomycin a den poté cefepim.

Již 8. dne hospitalizace (12. dne choroby) se pacientův klinický stav zlepšil natolik, že byla vysazena nosní kanyla (saturace plic kyslíkem postupně stoupla na 96%) a předchozí bazální pruhové srůsty v obou plicích zmizely. Pacient dostal chuť k jídlu, a kromě občasného suchého kašle a zahleněného nosu nevykazoval žádné symptomy.

Poslední informací je, že pacient zůstává až do 30. ledna 2020 v nemocnici. Je bez teplot a všechny symptomy byly zvládnuty.; s výjimkou kašle, jehož intenzita se snižuje. Žádné sekundární nálezy viru 2019-nCoV nebyly zjištěny a klinika zůstává s pacientem v těsném kontaktu. (1)(2)(3)

EPILOG

Zdroj byl publikován 31. ledna, takže další osudy pacienta již nejsou známé; nicméně budou zmíněny některé další aspekty spojeny s koronavirozou, jejímž původcem je virus SARS-CoV-2.

Remdesivir: Ukázalo se, že lék byl vysoce účinný a zejména i proto, že byl nasazen včas. Efektivní se ukázala i jeho značně opožděná aplikace českému pacientovi v kritickém stavu a s mimotělním okysličováním krve, kdy míra destrukce plic byla značná a jejich regenerační proces daleko složitější (4). Zatím však nemohly být zjištěny možné vedlejší účinky remdesiviru při dlouhodobějším užívání, ani jeho eventuální kontraindikace.

COVID -19 a brufen: Momentálně probíhá informační bitva mezi propagátory aplikace antipyretik (brufenu apod.) i v případě koronavirozy a jejich odpůrci, kteří varují, že léky snižující teplotu akcelerují akutní fázi COVID -19 (5)

Z průběhu nemoci US pacienta je zřejmé, že nasazení antipyretik (mj. ibuprofenu) v žádném případě nezablokovalo rychlý nástup akutní formy COVID -19.; a rovněž není jasné, zda jejich vysazení naopak nepřispělo k rychlému zlepšení stavu pacienta. Aplikace antipyretik v průběhu COVID -19 připadá z tohoto hlediska účelná pouze ve fázi, kdy by zdraví pacienta ohrožovala samotná horečka.

COVID -19 a 5G sítě: Na sociálních sítích probíhají diskuse na téma, zda frekvence a modulace záření sítí 5G nezvyšují mortalitu koronavirózy COVID -19, a zda dokonce nepřispívají k mutaci samotného viru. Vzhledem k tomu, že může jít i o soupeření providerů 5G sítí a jejich konkurentů, měli by se k tomu vyjadřovat zejména odborníci a v široké veřejné diskusi. Nicméně to vypadá tak, že masmédia tuto závažnou problematiku ignorují a blokují. (6)

Vznikl SARS-CoV-2 v přírodě nebo v laboratoři? Čili, je SARS-CoV-2 monstrem vytvořeným v laboratoři, nebo jde o výsledek evoluce? Molekulární bioložka S. Peková (7) tvrdí, že v sekvenci genů, určujících druhovou identitu každého viru, došlo k tak radikální změně, že je vyloučen její evoluční původ. Masmédia, která se jindy chytají každé hlouposti, tento názor tvrdošíjně popírají, a dokonce zatajují i přístup k takovým informacím (8) Lapidárně řečeno, možnost, že by se narodil a žil člověk např. s hlavou anakondy, je pro česká masmédia evolučně průchodná...Koronavirus SARS-KoV-2 však byl mimo vší pochybnost stvořen v USA již před 5 lety! A proti stvoření této zrůdy varoval český vědec Stanislav Mihulka, Ph.D. již v roce 2015!!!(9) Tak proč česká masmédia tuto všeobecně dostupnou informaci tutlají?! (Doplněno 30.3.).

ZDROJE: (1) First Case of 2019 Novel Coronavirus in the United States; (2) Nový koronavirus (2019-nCoV), zpráva o situaci č. 1, WHO; (3) SARS-CoV-2; (4) Případ pacienta z Prahy zvýšil naději, že remdesivir funguje. Firma plánuje uvolnit více léků.; (5) Znamená ibuprofen při infekci COVID-19 riziko? Před šířením dezinformace varuje i SÚKL; (6) Pátá generace mobilní sítě může (9)být vražedná; (7) MUDr. Soňa Peková, PhD. - nový rozhovor o koronaviru (komplet verze); (8) Vznikl v laboratoři? Na čem jsou založené konspirace kolem koronaviru; (9) Chimérický netopýří virus rozvířil obavy z výzkumu

Autor: František Stočes | sobota 28.3.2020 17:02 | karma článku: 20.78 | přečteno: 883x

Další články blogera

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se říjen „slavil“ jako „Měsíc československé-sovětského přátelství“, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma článku: 7.69 | Přečteno: 185 | Diskuse

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 295 | Diskuse

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1247 | Diskuse

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma článku: 31.36 | Přečteno: 1106 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 120 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 263 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2112

Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...