Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výzva k založení české družstevní strany!

16. května se v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu – a pod záštitou jeho předsedy Milana Štěcha – konala konference na téma "Role družstevního podnikání v budoucím vývoji ČR".  

  PROGRAM KONFERENCE, TÉMATA A PANELISTÉ

„Změna modelu české ekonomiky díky družstevnímu podnikání
- doc. Ing. Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, PhD., Alternativa Zdola;

„Využití družstevních prvků podnikání v moderních firmách“
- Ing. Jana MAUSSEN, MPA, Masarykova demokratická akademie;

 „Současná problematika jednotlivých družstevních Svazů“
- JUDr. Rostislav DVOŘÁK, Svaz českých a moravských výrobních družstev;
- Mgr. Lukáš Němčík, Svaz českých a moravských spotřebních družstev;
- Ing. Martin PÝCHA, Zemědělský svaz ČR
- Ing. Jan VYSLOUŽIL(moderátor) Svaz českých a moravských bytových družstev.

Pokud se teď někdo zeptá, proč na konferenci – s tématem Role družstevního podnikání v budoucím vývoji ČR  – chybí zástupci českého družstevního finančnictví, pak je to správně položená otázka...

Jako družstevní aktivista jsem vystoupil na závěr diskuse, kdy byl čas pro příspěvky operativně zkrácen; takže nezbylo než improvizovat a mluvit rychle, navíc mikrofon snímal interference. Výsledkem je, bohužel, horší srozumitelnost. Nicméně níže je přepis celého vystoupení. 

Ve svém příspěvku jsem hovořil o politické podpoře družstevnictví v USA, poté jsem zmínil vznik britské Družstevní strany a aspekty z toho plynoucí, připomněl likvidaci českých kampeliček a závěrem jsem představitele českého družstevnictví vyzval k podobnému kroku: k založení české družstevní strany!

------------------------------------------------------------------------

„Dobrý den, jmenuji se Stočes a pracuji v družstevní komisi u docentky Švihlíkové a v družstevní komisi sociální demokracie. Chtěl bych zmínit politickou podporu družstevnictví u nás, ta je známá, a ve Spojených státech, o které se možná moc neví.

Ve Spojených státech, jak všichni víte, žije 325 milionů obyvatel, funguje tam oficiálně 29 000 družstev a v těch družstvech je dohromady 350 milionů družstevníků! To znamená, že kdybychom to měli srovnat s Českou republikou vzhledem k populaci, tak by u nás muselo být 12 milionů družstevníků! Když sečtu počty relevantních sektorů, to znamená bytová družstva – 1 milion, spotřební družstva – 130 tisíc a 50 000 kampeličky, tak mi vychází 1 milion dvě stě tisíc. A to je desetina americké podpory. Ale společenský problém je v tom, že my máme nejen desetinu členské základny ale současně i 10x nižší generaci družstevních hodnot. Chybí tady potřebná generace poctivosti solidarity, zodpovědnosti!

A teď k té politické podpoře. Všichni víte, že předloni americký Kongres po 20 ti letém bojkotu schválil ve Sněmovně reprezentantů ustavení parlamentního výboru na podporu družstevních forem podnikání a jeho členy jsou republikáni i demokraté. A zajímavé je, že zatímco v roce 1964 Rusové slavili říjen jako měsíc československo-sovětského přátelství, tak v Americe ministr zemědělství slavnostně prohlásil říjen za národní měsíc družstev; a vyhlásil ho pod heslem, že „Družstevní podniky pomáhají budovat lepší Ameriku!“ Do roku 1971 tuto měsíční kampaň financovala americká vláda, a poslední měsíc vyhlašoval ministr zemědělství pod heslem Co-operatives commit to members and Their communities! A aby se zvýšila důstojnost této kampaně na podporu a oslavu družstevnictví, tak se to vyhlašuje 14. září, což je Den nezávislosti Spojených států (pozn.). Takže taková je politická podpora družstevnictví v Americe. A u nás je prostě taková, jaká je…

Takže, jak to řešit? Já se přikláním k řešení, které vůbec není originální… Všichni víte, že pro družstevnictví je velice významným okamžikem říjen 1917. Nebylo to ale v Americe ani v Rusku, ale v Anglii. Tam tehdejší družstevníci, nakrknuti a rozhořčení diskriminujícími podmínkami pro družstevní podnikání. bouchli do stolů a založili The Co-operative Party ! Založili Družstevní stranu a vstoupili do politiky! Loni tato strana oslavila stoleté výročí svého trvání a jejím členem může být každý občan, který je členem některého ze 7 000 britských družstev. Družstevní strana má 38 poslanců v Dolní sněmovně, 14 ve Sněmovně Lordů, ve skotském parlamentu 9 zástupců a ve waleském 11 zástupců. 

Takže dámy a pánové, jak tady znám vedení Družstevní asociace, tak si myslím, že můžete okamžitě fungovat třeba jako ministr pro místní rozvoj nebo ministerstva zemědělství, nebo dělat ministra financí, a ještě přitom fungovat jako ministr obrany…

Prvním krokem k ustavení družstevní strany je vytvoření přípravného výboru, který musí být minimálně tříčlenný. Tento výbor musí vypracovat stanovy a shromáždit 1000 podpisů občanů, kteří požadují vznik strany. Já tedy navrhuji, aby družstevní strana vznikla jako strana družstevníků a zaměstnaneckých akcionářů České republiky. A pak si budete moci v parlamentu prosazovat svoje návrhy sami a nebudete se prosit nějakých lidí, kteří jsou možná placeni za to, aby družstevnictví blokovali.

Vezměte si například, jak je skandální, když Mondragonská univerzita v Baskicku velkém jako Prachaticko, produkuje ročně 3000 příslušníků (družstevních) elit! A u nás to jsou pouze jedinci! To je prostě skandál! Ale až budete ministrem školství, tak si to prosadíte daleko snáze! A když se podíváte na politickou scénu, kde jsou např. Piráti, tak je skandál, že družstevníci nejdou do politiky, aby tam prosazovali družstevní hodnoty: demokracii, solidaritu, poctivost, zodpovědnost! To mají v programu! A když si vezmete, že družstva mají více než milion členů, tak tady máte i voliče!

A je skandál, že tak jako byly zlikvidované Slušovice, tak byly zlikvidované i kampeličky. Tři největší kampeličky byly na základě politické objednávky a správní cestou zlikvidovány a skandální je, že Metropolitní spořitelní družstvo je souzeno, všichni popírají obvinění a správce konkurzní podstaty aktiva Metropolitního družstva v hodnotě 10 miliard prodal za 1,4 miliardy!!! Prostě ukradl 8,6 miliard! Je samozřejmě souzen, ale kdo ty ukradené miliardy družstvu vrátí?! Kdo to těm družstevníkům vrátí?! A přitom by měl vypuknout obrovský skandál, kvůli tomu, co se stalo!! 

Já prostě vyzývám, aby byla založena družstevní strana! Ať má klidně název Strana družstevníků a zaměstnaneckých akcionářů České republiky. A já vás vyzývám, aby zakládajícími členy přípravného výboru jste byli vy, jako členové jednotlivých odborů (svazů) DAČR plus (zástupci) kampeliček.

A pokud to neuděláte vy, tak se o to pokusíme zdola!“ 
---------
(Poznámka) Dnem nezávislosti USA je pochopitelně 4. červenec. Nepřesnost vznikla chybným překladem výroku v Deklaraci ministra zemědělství: „IN WITNESS WHEREOF, I have hereunto set my hand this 14th day of September 2017, the two hundred forty-second year of the Independence of the United States of America“).  Sorry... 

Videozáznam celé konference: M. Štěch, zahájení,1/12, J. Vysloužil, dějiny, 2/12, Družstevnictví v bud. ČR; I. Švihlíková, 3/12Družstevnictví v bud. ČR; I. Švihlíková, 4/12Družstevnictví v bud. ČR; J. Maussen zahr. 5/12R. Dvořák, výr dr 6/12L. Němčík, spotřební dr 7/12M. Pýcha, zemědělství 8/12J. Vysloužil, byty 9/12Diskuse 1 10/12Diskuse 2 11/12Závěr, 12/12.

Autor: František Stočes | neděle 29.7.2018 17:57 | karma článku: 10,21 | přečteno: 303x
  • Další články autora

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,23 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

František Stočes

Británie je zmatena nevysvětlitelným nárůstem úmrtnosti

Loni, zemřely bez jasného vysvětlení desítky tisíc britských obyvatel navíc, což vyvolalo poplach u britských zdravotníků. Guardian alarmoval o nadměrné úmrtnosti již v lednu a poznamenal,

19.5.2023 v 12:35 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,23
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik